27 juni 2023 Bijscholingen en specialisaties

Verkopen is veel meer dan een succesvol verkooppraatje

“Had ik iets anders kunnen doen om de koper te kunnen overtuigen?” Dat vroeg Sandra zich wel eens af voordat ze zich inschreef voor de opleiding Verkooptechnieken bij nxtpro. “Ik leerde er veel meer dan ik verwacht had, want de opleiding gaat veel verder dan enkel zoeken naar de formule voor een geslaagd verkoopsgesprek.”

Verkoopsucces door verkoopstools

Sandra De Landtsheer werkt als creative marketeer bij Meat The World en kreeg er recent enkele taken bij in business development. “We willen onze producten exporteren en ik kreeg de kans om daarmee aan de slag te gaan voor de Afrikaanse markt. Voor de nieuwe taken die ik gekregen heb, ontbrak ik nog enkele tools. Daarom besloot daarom om de opleiding Verkooptechnieken bij nxtpro te volgen.”

Die praktijkgerichte training telt 7 lesdagen. “De eerste lesdag zijn we er meteen ingevlogen en gingen we op zoek naar waar we stonden als verkoper. Tijdens een rollenspel kon ik tonen hoe ik mijn product aan de man brachten. Na afloop daarvan kreeg ik uitgebreid feedback”, vertelt Sandra. “Een ideale manier om veel bij te leren. Zo ontdekte ik op welke vlakken ik mijn verkoopgesprek kon verbeteren, zodat ik alles kan halen uit een contact met een prospect.”

“Waar ben je vastgelopen?”

Lesgever Filip Locquet heeft de opleiding zó opgebouwd dat er regelmatig enkele weken ruimte is tussen de lessen. “Daardoor kunnen deelnemers de feedback en nieuwe technieken on the job toepassen. Door nieuwe vaardigheden meteen in te oefenen, krijg je ze goed onder de knie. Op een volgende lesdag bespreken we dan wat de deelnemers hebben geprobeerd. Wat is er gelukt? Waar is iemand vastgelopen? Daarna duiken we dieper in een volgend aspect van verkopen.”

Ideeënmap

Deelnemers krijgen ook een ideeënmap waarin ze zelf noteren met welke nieuwe ideeën ze aan de slag willen. “Een goede manier om aan de slag te gaan met alles wat we leerden tijdens de opleiding”, vindt Sandra. Onze docent legde ons uit dat het belangrijk is om leerpunten letterlijk in je gezichtsveld te plaatsen. Dus heb ik enkele werkpunten op een post-it note geschreven en opgehangen. Zo word ik er telkens aan herinnerd.”

In het diepe springen

“Veel verkopers krijgen het vak onder de knie op het terrein. Ze springen meteen in het diepe zonder enig houvast”, vertelt docent Filip. “Zo heb ik het ook geleerd. Als ik het niet goed aanpakte, dan verloor ik soms een klant. Een harde leerschool. Met deze opleiding wil ik deelnemers die fouten besparen.” “Er bestaan heel goede boeken die uitleggen hoe je het beste iets verkoopt. Maar die theorie omzetten in de praktijk, dat is niet evident. Tijdens deze opleiding krijgen deelnemers de kans om nieuwe vaardigheden te oefenen en krijgen ze meteen feedback. Hoe beter je de technieken onder de knie hebt, hoe beter het resultaat”, vervolgt Filip. “Tijdens de laatste module leer ik deelnemers ook om na te denken over hoe ze met de minste inspanningen het beste resultaat behalen. Dat lijkt evident. En toch merk ik dat veel verkopers die analyse nog niet gemaakt hebben. Door te bepalen hoeveel gesprekken je op jaarbasis wil voeren en hoe je ideale klantenportefeuille eruit ziet, bereik je veel betere resultaten als verkoper”, aldus Filip.

“Er bestaan heel goede boeken die uitleggen hoe je het beste iets verkoopt. Maar die theorie omzetten in de praktijk, dat is niet evident. Tijdens deze opleiding krijgen deelnemers de kans om nieuwe vaardigheden te oefenen en krijgen ze meteen feedback. Hoe beter je de technieken onder de knie hebt, hoe beter het resultaat”, vervolgt Filip. “Tijdens de laatste module leer ik deelnemers ook om na te denken over hoe ze met de minste inspanningen het beste resultaat behalen. Dat lijkt evident. En toch merk ik dat veel verkopers die analyse nog niet gemaakt hebben. Door te bepalen hoeveel gesprekken je op jaarbasis wil voeren en hoe je ideale klantenportefeuille eruit ziet, bereik je veel betere resultaten als verkoper”, aldus Filip.

“Voordat ik me inschreef, vroeg ik me af of er een winnende formule bestond voor een salesgesprek. Tijdens de opleiding leerde ik dat verkopen veel meer is dan enkel een succesvol verkooppraatje vertellen”, besluit Sandra. “Ik ben onder de indruk van hoeveel ik bijleerde op enkele dagen tijd.”

De cursus Verkooptechnieken is één van onze opleidingstrajecten. Je kan de modules ook afzonderlijk volgen van zo’n traject. Die aparte modules kan je onderaan dit blogartikel terugvinden. We raden je aan om voor het ganse traject te gaan, omwille van de vele voordelen:

-Je doet diepgaande kennis op.
-Je krijgt meer begeleiding en feedback van onze docenten.
-Je kan geleerde technieken in de praktijk uittesten.
-Je krijgt inzicht in de samenhang van de verschillende onderdelen. 
-Kostenbesparend: tot 33% goedkoper dan de afzonderlijke modules. 

–> Ontdek hier al onze trajecten!

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht