26 februari 2023 Bijscholingen en specialisaties

Minder stress? Leer je tijd efficiënt beheren

Een bomvolle agenda en mailbox, een eindeloze to-do-lijst en collega’s die je regelmatig storen… Slaag jij er ook niet in om je werkdag efficiënt te plannen? Dan kan je op termijn te maken krijgen met negatieve stress. In de tweedaagse opleiding Timemanagement en omgaan met stress leer je hoe je jouw kostbare tijd best indeelt om je werkdruk beheersbaar te houden.

Druk, drukker, drukst

Digitalisering, een toenemende werkdruk, de vervagende grens tussen werk- en privéleven… veel werknemers en ondernemers hebben het gevoel dat ze nooit klaar zijn met werken. Dat gold ook voor Janik Maes, Customer Service Manager bij LAGO Beveren. Hij was op zoek naar handvaten om zijn werktijd optimaal te plannen.

Janik: “Mijn job bestaat uit twee delen: op lokaal niveau ben ik verantwoordelijk voor de marketing van de vestiging in Beveren. Op nationaal niveau beheer ik de webshop en kassa- en IT-systemen. Een gevarieerde maar drukke job, waarbij ik mijn planning efficiënt moet kunnen beheren, zodat ik alles tijdig afgewerkt krijg.”

Tijd efficiënt leren beheren

Toen Janik van zijn werkgever enkele opleidingen mocht kiezen, twijfelde hij geen seconde om zich in te schrijven voor de opleiding Timemanagement en omgaan met stress van nxtpro.

Janik: “In mijn job is het niet altijd even evident om te weten welke taken prioritair zijn en welke niet. Alles is dringend. Die ‘struggle’ motiveerde me om voor deze opleiding te kiezen.”

Samen met een andere collega spendeerde hij twee lesdagen op onze campus in Sint-Niklaas. De eerste lesdag staat in het teken van ‘timemanagement’.

Janik: “Ik hoopte vooral praktische tips aangereikt te krijgen, die me zouden helpen om mijn werktijd beter in te delen. Door de expertise van de trainer én inhoud van de opleiding, werden mijn verwachtingen meer dan overtroffen.”

Werk niet harder, maar slimmer

Lotte Sierens is de trainer van de opleiding Timemanagement en omgaan met stress. Ze staat bekend om haar interactieve aanpak, waarbij ze graag inspeelt op de specifieke noden en vragen van haar cursisten. Zo werd dit ook ervaren door Janik en de andere deelnemers.

Janik: “Nooit eerder had ik een docent en coach ontmoet die zo enthousiast en gedreven is als Lotte. Ze geeft nuttige tips die relevant zijn voor onze specifieke werksituatie, betrekt ons actief bij het lesgebeuren en geeft ruimte om concrete cases vanop de werkvloer te bespreken. Op die manier konden we erover reflecteren in groep en ervaringen uitwisselen.”

Wanneer je al ettelijke jaren in dezelfde organisatie werkt, moet je soms vastgeroeste patronen durven doorbreken.

Janik: “Ik heb tientallen tips uit de opleiding mee naar de werkvloer genomen, die ik vandaag nog steeds toepas. Om er enkele te noemen: ik splits mijn werktijden op in blokken van 50 minuten en focus op één taak tegelijk, neem regelmatig pauze en probeer afleiders te beperken enz.”

Ik heb tientallen tips uit de opleiding mee naar de werkvloer genomen, die ik vandaag nog steeds toepas.


In zekere zin moet je ook je collega’s ‘heropvoeden’.

Janik: “Voor hen is het wennen wanneer je volop in je focustijd zit en dus eventjes onbereikbaar bent – terwijl je voorheen altijd bereikbaar was. Maar ze toonden begrip en namen na verloop van tijd zelfs enkele ‘goede gewoonten’ over.”

Minder stress, meer energie

Een beter timemanagement leidt tot minder stress. Tijdens de tweede lesdag wordt dieper ingezoomd op dit thema.

Janik: “Gelukkig heb ik zelden last van overmatige stress. Uit de opleiding heb ik ‘preventieve’ tips opgestoken, die me in de toekomst zullen helpen om stress te voorkomen aan de hand van beter timemanagement. Je weet maar nooit dat ik ze ooit zal nodig hebben.”

Trainer Lotte Sierens: “Het vermogen om goed om te kunnen gaan met tijd, kan heel wat leed besparen. Iemand met slecht timemanagement loopt vaak achter de feiten aan, wat kan leiden tot stress. Aanhoudende stress kan ervoor zorgen dat je leegloopt en een burn-out krijgt. Anders verwoord: als je goed leert omgaan met je werktijd en stresssignalen leert herkennen, kan je vroegtijdig ingrijpen.”

 

Aanhoudende stress kan ervoor zorgen dat je leegloopt en een burn-out krijgt. Anders verwoord: als je goed leert omgaan met je werktijd en stresssignalen leert herkennen, kan je vroegtijdig ingrijpen.

Transitie naar de werkvloer

Na de opleiding deelde Janik zijn opgedane kennis met z’n collega’s.

Janik: “Wat we vandaag massaal toepassen bij LAGO, is het inkorten van meetings. Dit hebben we meegenomen uit de opleiding bij nxtpro. Wanneer we toch vergaderen, wordt er altijd een notulist aangesteld die de topics en tijd zorgvuldig bewaakt, om te vermijden dat we afwijken en tijd verspillen.”

Over notities gesproken: aansluitend volgde Janik de opleiding Outlook + OneNote: tips & tricks.

Janik: “Om mijn werktijd nog beter te benutten, maak ik nu gebruik van OneNote / taken in Outlook. Vroeger was ik nogal een ‘papiertjes-persoon’ en verloor ik veel tijd met het zoeken naar handgeschreven krabbels enz. Met OneNote verloopt dit allemaal veel vlotter. De opleidingen die ik bij nxtpro volgde, vullen elkaar goed aan. Ik kijk ernaar uit om in de toekomst nog eens samen te mogen werken.”

Je tijd beter beheren?

Wil je ook leren hoe je slimmer – en dus niet harder – kunt werken? Op 21 maart vindt de opleiding Timemanagement nog een keertje plaats, op onze campus in Sint-Niklaas. Schrijf je snel in.

Andere opleidingen die trainer Lotte bij nxtpro geeft zijn Assertiviteit op het werk en Presentatietechnieken.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht