Subsidies en kortingen

Een opleiding volgen is fantastisch. Weet je wat ook fantastisch is? Dat je voor het volgen van sommige opleidingen allerlei voordelen geniet!

Deze voordelen worden opleidingsincentives genoemd. Via kortingen, subsidies, extra verlofdagen en andere maatregelen, probeert de Vlaamse overheid levenslang leren aan te moedigen.

Op deze pagina vind je een handig overzicht van de mogelijkheden:

1. Opleidingsincentives voor zelfstandingen, werkgevers en vrije beroepen

Kmo-portefeuille voor zelfstandigen, werkgevers en vrije beroepen

Ben je zaakvoerder van een kleine of middelgrote onderneming, beoefenaar van een vrij beroep of zelfstandige in bijberoep? Dan kom je in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Hierdoor kan je tot 30% besparen.

Werkbaarheidscheques

Voorts kunnen ondernemingen bijkomende steun krijgen via de werkbaarheidscheque en de verhoging kmo-portefeuille. Dit om respectievelijk werkbaar werk in kaart te brengen en de acties die eruit voortvloeien te ondersteunen. 

2. Opleidingsincentives voor werknemers

Volgende maatregelen zijn van toepassing voor opleidingen die door de Vlaamse overheid erkend worden. Wil je nagaan of jouw favoriete opleiding een erkende opleiding is? Check de opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.

Vlaams opleidingsverlof

Het Vlaams opleidingsverlof (VOV) stond in Vlaanderen vroeger bekend als Betaald Educatief Verlof (BEV). Hoewel deze maatregel in een nieuw jasje werd gestoken, blijft het principe onveranderd: volg je een erkende opleiding, dan kan je als werknemer in de privésector* extra verlof aanvragen. Concreet kan je tot 125 uren extra verlof krijgen om afwezig te zijn van het werk, in het kader van je opleiding. Dit omvat ook loopbaanbegeleiding en het gemeenschappelijk initiatiefrecht.

Raadpleeg de website van de Vlaamse overheid om te checken of je hiervoor in aanmerking komt.
Werknemers waarvan de maatschappelijke zetel van de werkgever gevestigd is in Brussel hebben recht op educatief verlof.

* Werknemers die al tijdskrediet met motief opleiding nemen, kunnen geen beroep doen op VOV.

Opleidingsrecht

De wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen bepaalt dat elke voltijdse werknemer een individueel opleidingsrecht heeft. Dit recht bedraagt 4 dagen in 2023 en 5 dagen vanaf 2024.

Opleidingscheques voor werknemers

Wilt u een opleiding volgen om uw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt u recht op een opleidingscheque, waarmee u een deel van die opleiding kunt betalen. Zelf betaalt u maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

3. Premies sectorfondsen

Wij zijn een erkend partner van de meeste sectorfondsen. Hierdoor kom je voor sommige opleidingen in aanmerking voor een premie.