20 februari 2023 Bijscholingen en specialisaties

Nxtpro leidt volgende generatie leidinggevenden op

Leidinggevenden vormen een belangrijke sleutelfiguur binnen organisaties, staan centraal bij het behalen van de doelstellingen en hebben een grote impact op het functioneren en welzijn van hun werknemers. Net daarom is het zo belangrijk dat leidinggevenden ook zichzelf kunnen leiden. En dat ze zich opleiden. Leidinggeven, het is tenslotte een vak apart. 

Opleidingen voor én door leidinggevenden 

Bij nxtpro organiseren we tientallen professionele opleidingen voor leidinggevenden en managers. Stijn Van Peteghem (lic. Bedrijfspsychologie) is één van onze gedreven lesgevers en is al ruim 15 jaar actief bij nxtpro. Als ervaren trainer, manager en coach, is hij specialist in alles wat te maken heeft met communicatie, samenwerken en leidinggeven. Die expertise deelt hij maar al te graag met onze cursisten. 

Leidinggeven, een vak apart

Stijn Van Peteghem geeft hoofdzakelijk vakken in HR, Management en Ontwikkeling, waaronder de opleiding Leidinggeven, een vak apart.  

Stijn Van Peteghem: “In deze opleiding willen we de cursisten alles meegeven om goed te kunnen leidinggeven. Hierbij vertrekken we steeds vanuit de praktijk. Ik vraag de cursisten waar ze tegenaan lopen, welke moeilijkheden ze ervaren en wat volgens hen de eigenschappen zijn van een goede leidinggevende. Vervolgens nodig ik hen uit tot nadenken en reflectie, zowel individueel als in groep. Samen bespreken we casussen die uit het werkleven gegrepen zijn én gaan we op zoek naar oplossingen.” 

In 3 modules verwerven de deelnemers inzicht in de do’s en don’ts van het leidinggeven en schaven ze aan hun leiderschapskwaliteiten. Na afloop beschikken ze over de kennis en tools om hun positie als leidinggevende te versterken en hun medewerkers en team beter te laten renderen. 

Voor prille en doorwinterde 
leidinggevenden 

Deelnemers uit kleine, middelgrote en grote organisaties nemen deel aan de opleiding. 

Stijn Van Peteghem: “Het programma is vrij volledig: de deelnemers krijgen de nodige handvaten aangereikt om een goed functionerend team op te bouwen, ze leren hoe ze moeten omgaan met moeilijke situaties en krijgen meer inzicht in hun eigen leiderschapsstijl. Op die manier kunnen ze zichzelf en hun medewerkers sterker maken.” 

De deelnemers bestaan uit een mix van mensen die al een tijdje leidinggevende zijn en hun kennis en skills willen bijschaven of een stap vooruitzetten. Sommige deelnemers zijn nog maar recent gegroeid van collega naar leidinggevende.  

Deze drie leidinggevenden volgden eind 2022 de opleiding Leidinggeven, een vak apart: 

Kimberley Pauwels

Kimberley is verantwoordelijke binnen de afdeling Sloop en Asbest bij Ab-solid in Destelbergen. Ze werkt er al 6 jaar, waarvan de laatste 2 jaar als leidinggevende. 

Kimberley: “Als prille leidinggevende wil ik mezelf en mijn team naar een hoger niveau tillen. Daarom volg ik samen met enkele collega’s, waaronder ook m’n eigen leidinggevende, deze opleiding. Tijdens de lessen heb ik kapstokken gekregen die me helpen om meer structuur in de teamwerkingen te brengen en mijn leidinggevende vaardigheden te verbeteren.” 

Dimitri Sanders

Dimitri is teamleader van de Stansafdeling bij DuCaju. Hij groeide ongeveer 5 jaar geleden naar een functie als leidinggevende. 

Dimitri: “Meer leidinggevenden zouden zulke cursussen moeten volgen. Sommigen kunnen het goed uitleggen, maar weten niet wat zich afspeelt op de werkvloer. In deze opleiding heb ik meer inzicht gekregen in mijn eigen sterktes en aandachtspunten, en heb ik handvaten gekregen om beter om te gaan met conflictsituaties en verschillende types mensen op de werkvloer.” 

Jimi Paeleman

Ook Jimi is teamleader bij DuCaju. Hij werkt op de Vouw- en lijmafdeling. Eén jaar geleden kreeg hij een promotie en moest hij plots 15 mensen aansturen. 

Jimi: “Ik werd bijna letterlijk in deze functie gesmeten. Wat ik dan ook behoorlijk uitdagend vind, is communicatie. Ik was redelijk close met mijn collega’s, die ik van de ene op de andere dag moest leiden. Dan moet je zoeken naar een evenwicht tussen ‘mens en manager’. Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd over hoe je moet communiceren met allerlei karakters.” 

Een vak dat voortdurend veranderd

Leidinggeven is niet alleen een vak apart, het is ook een vak dat voortdurend wijzigt.

Stijn Van Peteghem: “Door het vele afstandswerken en de ontwikkelingen van de voorbije jaren, staat de betrokkenheid van medewerkers onder druk. Het gebrek aan verbondenheid vormt een bedreiging voor de productiviteit, de motivatie en het werkgeluk van mensen. Als leidinggevende is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je samen met je mensen tot resultaten kan komen, door hen meer ‘ownership’ te geven en de betrokkenheid te vergroten. Alleen zo kan je als team toegevoegde waarde leveren. De ‘baas’ bestaat niet meer, je moet een evenwicht zien te vinden tussen het boeken van resultaten en oog hebben voor mensen.” 

Je verder verdiepen in het vak van leidinggevende?

Op 21 april 2023 start de eerstvolgende reeks van de opleiding Leidinggeven, een vak apart. Schrijf je snel in. Deze opleiding organiseren wij ook op maat. Interesse? Klik hier voor meer info.

Heb je helemaal nog geen ervaring in leidinggeven? Dan raden we de opleiding Van collega naar leidinggevende aan.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht