2 november 2023 Bijscholingen en specialisaties

Geef je eigen medewerkers de kans om door te groeien naar een leidinggevende functie 

‘Voor bedrijven is het vaak een uitdaging om leidinggevende profielen aan te trekken. Een tijdrovende zoektocht tegen een hoge kost’, vertelt opleidingsexpert van nxtpro Nick Rau. ‘Het is strategisch interessant om eerst te polsen naar gemotiveerde medewerkers die de nieuwe stap willen zetten en hen daarin te ondersteunen met de juiste opleiding en coaching.’

Je eigen medewerkers de kans geven om door te groeien naar een leidinggevende functie heeft meerdere voordelen, vult trainer Jurgen aan. ‘Je biedt hen een mooi toekomstperspectief en je houdt goede mensen langer aan boord. Bovendien kennen je personeelsleden het bedrijf goed en hebben al expertise. Ze hoeven zich dus niet in te werken in de materie.’

Leiding geven kan je leren

Heb je moeilijk in te vullen leidinggevende vacatures? Dan kan je  ervoor kiezen om eigen medewerkers te laten doorgroeien naar die functie. Bij nxtpro bieden we drie opleidingen aan, afhankelijk van de ervaring, om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen.

 

Voor diegene die de eerste stappen zetten in leidinggeven is er de 2-daagse opleiding Van collega naar leidinggevende. Om na enkele jaren als leidinggevende de vaardigheden op te frissen, bieden we een 4-daagse opleiding Leidinggeven, een vak apart. Tot slot is er de 4-daagse opleiding Van leidinggevende naar coach waar een leidinggevende de coachingvaardigheden leert om een team zelf te laten zoeken naar de oplossing voor uitdagingen.

Daarnaast kan nxtpro ook een traject op maat uitstippelen. Opleidingsexpert Nick bespreekt vooraf met jou je noden en wensen. Op basis daarvan selecteert hij de trainer die het best aansluit bij jouw specifieke situatie. Een opleiding op maat kan ook financieel interessant zijn, als je ervoor kiest om meerdere medewerkers tegelijk klaar te stomen voor een leidinggevende functie. 

Een opleiding op maat passen we aan aan de verwachtingen van de onderneming en de invulling van de functie. “We starten met een theoretisch kader en zorgen voor workshop aangepast aan de deelnemers. Daarnaast maak ik ook ruimte voor coaching zodat ik gericht kan bijsturen”, vertelt trainer bij nxtpro Jurgen (foto rechts).

Coaching op maat

“Coaching is zeer waardevol om een goede leidinggevende te worden. Zo kan je oefenen en uitproberen wat voor jou het beste werkt. Samen bespreken we concrete, moeilijke situaties en zoeken we uit hoe ze dat een volgende keer anders kunnen aanpakken.” Sommige mensen kunnen heel natuurlijk en vlot omgaan met hun collega’s en nemen de nieuwe rol bijna naadloos op. Bij anderen gaat dat niet vanzelf. “Maar het is mijn ervaring dat de meeste medewerkers de vaardigheden onder de knie kunnen krijgen als ze de juiste technieken leren”, besluit Jurgen. 

Vraag gerust meer over maatopleidingen bij nxtpro.

Hoe word je een goede leidinggevende? 3 tips van onze trainer Jurgen

Communiceer open

Jurgen: “Als leidinggevenden merken dat het ergens misloopt, dan is dat meestal door een gebrek aan of foutieve communicatie. Zorg dat je teamleden weten wat je van hen verwacht. Bespreek dat met hen en geef assertief feedback als dat nodig is. Omgekeerd is het ook belangrijk dat jij weet wat je medewerkers van jou verwachten.” 

Wees kritisch

Jurgen: “Ken je eigen kwaliteiten, maar weet ook waar je nog kan groeien. Als je een moeilijke situatie meemaakt in je team, vraag je dan af hoe je het anders had kunnen aanpakken en zoek manieren om het beter te doen.”

Geef fouten toe

Jurgen: “Iedereen maakt wel eens een fout. En er is helemaal niets mis mee om daar open voor uit te komen. Meer zelfs: het is een super krachtig signaal waardoor je medewerkers je beter zullen vertrouwen. Want op die manier maak je duidelijk dat je team zelf ook een fout mag maken.” 

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht