8 februari 2024 Bedrijf aan het woord

De Meuter organiseert jaarlijks zijn veiligheidsdag met nxtpro

De Meuter verzorgt grond- en afbraakwerken in heel België. Veiligheid is hierbij prioritair. En daarom organiseert het bedrijf jaarlijks een veiligheidsdag in samenwerking met nxtpro. Het doel? Arbeidsongevallen voorkomen. “Dankzij nxtpro loopt alles in goede banen.”

Van EHBO-opleiding bij nxtpro...

“Het is als bedrijf belangrijk om een aantal werknemers op te leiden tot gebrevetteerde EHBO’ers”, vertelt Monique Van Acker, opleidingsexpert bij nxtpro. “Dat is niet alleen verplicht in bedrijven met meer dan twintig werknemers, maar ook belangrijk voor de algemene veiligheid op de werkvloer. Zeker in bedrijven met specifieke risico’s, zoals sloopbedrijven.” “En net daarom zijn wij met Monique in contact gekomen”, vertelt Geert Vandenberghe, preventie-adviseur bij De Meuter, “wij wilden samen met nxtpro onze jaarlijkse bijscholing EHBO inplannen.”

... naar een volledige veiligheidsdag

“We doen die EHBO-bijscholing voor al onze werfleiders en ploegbazen, dat zijn er zo’n tachtigtal”, gaat Geert verder. “Omdat die mensen de leiding hebben over onze werkzaamheden, kunnen onze werknemers niet werken op het moment dat de leidinggevenden bijscholing volgen. Dus besloten we het niet enkel te houden bij die opleiding EHBO, maar een volledig veiligheidsdag te organiseren voor al onze medewerkers, dat zijn er bijna driehonderd. Op die manier willen we de bewustwording voor veiligheid op de werkvloer bij iedereen verhogen.”

Praktische organisatie door nxtpro

“Nxtpro ontlast mij volledig met de organisatie van de veiligheidsdag”, vertelt Geert. Samen met Monique beslist hij welke opleidingen hij de medewerkers van De Meuter wil aanbieden, maar de verdere uitwerking ligt helemaal in handen van nxtpro. “Nxtpro levert de docenten aan, zorgt voor de catering, deelt iedereen op in groepen, regelt de locatie… Zij staan in voor de volledige praktische organisatie van de veiligheidsdag en dat doen zij prima. Ik ben daar zeer tevreden over.”

Al doende leert men

“Wij proberen de opleidingen op veiligheidsdagen altijd zo praktisch mogelijk te maken”, zegt Monique. “Zo was de EHBO-cursus dit jaar met simulanten. Een tweetal acteurs kwamen de lokalen binnen en simuleerden een appelflauwte of een diepe wonde door een mes in hun hand.” “Die simulanten waren een grote meerwaarde”, vindt Geert. “Dat is hoe het in realiteit ook gebeurt. In de namiddag was er een groepssessie waarin acteurs veiligheidssketches speelden. Op een ludieke manier kwamen alledaagse situaties aan bod, zoals instructies geven aan anderstaligen, inschatten van onveilige situaties enzovoort. Het publiek kon mee oordelen over de situaties en enkele van onze medewerkers speelden zelfs mee in de sketches. Bovendien waren er twee voorstellingen: één in het Nederlands en één in het Frans.”

Minder arbeidsongevallen

“Ik ben zeer tevreden over de samenwerking met nxtpro voor onze veiligheidsdag. De communicatie met Monique loopt vlot en snel. Nxtpro is goed in de praktische organisatie en heeft middelen die wij niet hebben, zoals een geschikte locatie voor de veiligheidsdag. Hopelijk zien we op termijn ook effectief minder arbeidsongevallen dankzij deze opleidingen”, concludeert Geert.

Ook interesse in een veiligheidsdag voor jouw bedrijf? Nxtpro neemt met veel plezier de praktische organisatie in handen. Neem contact op met ons en we overlopen de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht