7 juni 2023 Bijscholingen en specialisaties
2 nieuwe modules voor nascholing code 95
Drievoudig duurzaam
Elke chauffeur met een rijbewijs C of D heeft een bewijs van vakbekwaamheid nodig (code 95). Om dat te behouden, moet een chauffeur binnen de 5 jaar 35 uur opleiding nascholing volgen in 3 categorieën: rationeel rijden, toepassen van de voorschriften en gezondheid, veiligheid en milieu.
In het ruime aanbod hebben we recent 2 nieuwe modules toegevoegd: omgaan met stress voor chauffeurs en omgaan met agressie voor chauffeurs. “Met deze innovatieve opleidingen spelen we in op de verzuchtingen van chauffeurs en van transportbedrijven die willen investeren in het welzijn van hun medewerkers”, vertelt opleidingsexpert Wim De Keyser. “De nieuwe opleidingen zijn trouwens ook erkend als bijscholing voor rijbewijs D, want ook voor buschauffeurs zijn het twee interessante bijscholingen.”
Nieuwe opleiding 'Stress op het werk'
Vrachtwagenchauffeur is een afwisselend beroep met veel vrijheid. Maar vele chauffeurs ervaren ook een hoge werkdruk. Dagelijkse files, lange werkdagen, veeleisende klanten veroorzaken wel eens stress. “In de spiksplinternieuwe bijscholing krijgen chauffeurs inzicht in stresserende situaties en geven we hen tips hoe sommige situaties anders kunnen aanpakken”, zegt Wim (zie foto).
Omgaan met stress is een interactieve module geworden: “Chauffeurs kunnen zelf aangeven waarmee zij geconfronteerd worden en daarmee gaan we aan de slag. Iedereen reageert anders op stresssituaties. Daarom gaan we tijdens de module op zoek naar hoe jij daarop reageert en we geven je tips en oefeningen om er anders mee om te gaan.”
Nieuwe opleiding 'Agressie in het verkeer'
Veel chauffeurs komen in aanraking met agressie in het verkeer. “Het slechtste dat je dan kan doen, is hierin meegaan. Dan kom je terecht in een spiraal van geweld waarvan de uitkomst niet te voorspellen valt. Veel beter is de situatie te ontmijnen. Maar daarvoor heb je wel de juiste skills nodig”, legt trainer Grieko Verschelde (zie foto) uit.
De nieuwe module Omgaan met agressie is een zeer actieve sessie waarin chauffeurs gepast leren reageren op verkeersagressie. “Chauffeurs krijgen inzicht in conflicthantering, maar leren er ook geweldbeheersingstechnieken aan”, vertelt Wim. “De sessie is erg populair: er ontstaat vaak een toffe dynamiek in de groep en deelnemers laten ons weten dat ze het een van de beste bijscholingen vinden die ze al gevolgd hebben.”
Start op tijd met de bijscholingscyclus
“Elke 5 jaar moet een chauffeur 35 uur bijscholing volgen. Je kan natuurlijk alle verplichte modules tegelijk volgen vlak voor de deadline. Dit kan tijdens de opleidingsweken code 95 in Sint-Niklaas, Gent, Aalst en Izegem”, zegt Wim. “Maar als ik een tip mag geven? Start meteen met de nascholingscyclus en spreidt de modules over 5 jaar. Door jaarlijks 1 module te volgen, is de belasting voor chauffeurs immers kleiner.”
Maatwerk mogelijk
Wist je dat we de opleiding ook aanbieden als maatopleiding? Al onze cursussen kunnen ook georganiseerd worden op maat van je bedrijf. Zo kan je meerdere chauffeurs dezelfde module laten volgen waar en wanneer dit voor jou het beste past. “We adviseren je graag over welke modules je moet volgen om in orde te zijn met de verplichtingen van de nascholingscyclus. Dankzij het brede opleidingsaanbod van nxtpro kunnen we voor elk bedrijf en voor elke chauffeur een interessant opleidingstraject samenstellen”, besluit Wim.