14 mei 2024 Bedrijf aan het woord

Nxtpro maakt moeilijke gesprekken gemakkelijker voor Rittal

Het Duitse familiebedrijf Rittal ontwerpt behuizingen, kastsystemen en software die processen versnellen, productiviteit verhogen en problemen oplossen. Herkenbaar voor nxtpro. Niet dat ze thuis zijn in besturings- en paneelbouw, maar met hun opleidingen doen ze iets gelijkaardigs: verbeteren waar nodig en mogelijk

Klikt het daarom zo goed met Rittal? We vroegen het Lore Wostyn, HR Officer bij Rittal Belgium. Enkele jaren geleden klopte ze aan bij nxtpro voor ondersteuning rond hun opleidingsaanbod. Nxtpro dook meteen in de wereld van schakelkasten. Tijdens die verkenningstocht kwam er een ambitieus bedrijfsprincipe naar boven: Rittal moet sneller en beter zijn dan de concurrentie. Dan heb je maar beter een goede opleidingspartner in huis. 

Innoveren met talent

“Die ambitie hebben we nog steeds”, zegt Lore. Innovatie is een belangrijke pijler en noodzakelijk als je de rest wil voor zijn. Om onze producten te verbeteren, vertrouwen we op het test en innovatiecentrum in Duitsland. Wat niet wil zeggen dat we hier in onze verkoopkantoren stilzitten. Ons personeel moet een gelijkaardige evolutie doormaken. Je bent weinig met innovatieve producten als medewerkers hun talenten niet kunnen ontwikkelen. Daarom onderzoeken we met nxtpro hoe we onze collega’s kunnen blijven uitdagen en verrijken.” 

“Innoveren doe je niet enkel met producten, ook je personeel moet ontwikkelingskansen krijgen. Wij bevragen hun noden en nxtpro speelt erop in met de juiste opleiding”
Lore Wostyn
HR Officer bij Rittal Belgium

Delicaat onderwerp

Het kan altijd beter, maar hoe weet je welke opleiding je nodig hebt? Lore: “Uit onze personeelsenquête bleek dat de communicatie tussen sommige teams beter kan. De opleiding Moeilijke gesprekken voeren met medewerkers’ lag voor de hand. Maar communicatie bestaat uit veel facetten begrip, er kan veel fout lopen (lacht). Om de pijnpunten bij Rittal te begrijpen, overlegde de trainer met het management en de team leaders. Dat resulteerde in een doeltreffende opleiding met aandacht voor onze persoonlijke noden en gevoeligheden. Zoiets mag je niet onderschatten als het gaat over een delicaat onderwerp.” 

Kritische vragen

Maar het bleef niet bij dat ene gesprek. “Voor het leertraject startte, nam nxtpro uitgebreid de tijd om onze algemene leernoden in kaart te brengen” vertelt Lore. “Die aanpak onderscheidt hen van de rest. De trainer durfde bijvoorbeeld kritische vragen stellen over ons opleidingsbeleid. Wat blijft onze medewerkers bij van een opleiding? Hoe evalueren we en doen we voldoende met de feedback die we krijgen? Daar staan we nu veel meer bij stil. Die doortastende aanpak zorgt ervoor dat we opleidingen op vandaag bekijken als een inspanning op lange termijn.” 

Op weg naar een veilig klimaat

Tussen Rittal en nxtpro zit het ook goed, want Lore heeft ondertussen al nieuwe opleidingen ingepland. “Enerzijds omdat we tevreden zijn over de kwaliteit, anderzijds omdat we verder willen bouwen op dit thema. Als we er een recurrent gegeven van maken, verhogen we de slaagkansen. Dat bekent ook elke opleiding evalueren, vragen naar praktijkvoorbeelden en daarop inspelen. Zo creëren je een veilig klimaat waar medewerkers open kaart durven spelen met elkaar. Zo ver zijn we nog niet, maar ik hoor bijvoorbeeld dat mensen zich nu beter voorbereiden op een belangrijk gesprek. Een grote stap vooruit, want dat was ooit wel anders.” 

Bepaal zelf de lesinhoud

Wil je als bedrijf 100% flexibiliteit en je eigen zin doen? Ideaal! Onze experten werken samen met jou een succesvolle (opleidings)formule uit, volledig op maat van je bedrijf. 

Bedrijfscultuur

Leren om te leren? Wij pakken het efficiënter aan en luisteren naar jouw nodenDe opleiding sluit aan bij de visie en doelstellingen van je organisatie.

Praktisch

Waar en wanneer? Dat bepaal je zelf. Leren kan ook buiten het klaslokaal. Zolang jouw medewerkers zich maar comfortabel voelen.

Tijd- en kostenefficiënt

Buiten het klaslokaal of gewoon bij jouw op kantoor. Dus geen extra verplaatsing voor je medewerkers. Daarnaast bespaar je heel wat kosten als je een volledige groep inschrijft. 

In de mix

Offline, online, blended traject, groepsopleiding, individuele coaching, … Krijg je al keuzestress? Samen vinden we de ideale mix voor jouw doel.