Veiligheidsdag Abog

In het kort:

Organisatie: ABOG NV
Aantal medewerkers: 170
Locatie: Wetteren & Meerhout
Trainers: meerdere
Aanleiding opleidingen: veiligheid & teambuilding
Sleutelbegrippenopleiding op maat, veiligheid op het werk, teambuilding, beleving, netwerking

Wat is ABOG? En waarom organiseert jullie onderneming een veiligheidsdag?

Stefanie Parez: “ABOG is een dynamisch aannemingsbedrijf, gespecialiseerd in onderhoudswerken van openbare domeinen. We zijn een van de grootste aannemers in groen- en netheidsonderhoud en dat houdt een heel scala aan activiteiten in o.a. het onderhouden van openbaar groen, wegenwerken, signalisatie,…

“Voor al onze activiteiten hebben we gespecialiseerde ploegen met gedreven en vakbekwame medewerkers. Speciaal voor hen besloten we in 2017 in samenwerking met Syntra – later nxtpro – een ‘veiligheidsdag’ te organiseren in de lokalen van Syntra Midden-Vlaanderen in Aalst.

De Veiligheidsdag werd een jaarlijks terugkerend event waarin we onze medewerkers op één locatie een groot scala interessante opleidingen aanbieden.

“De afgelopen twee jaar konden we het event omwille van corona niet organiseren, maar we zijn erg blij dat we nu een succesvolle doorstart maken.”

Wat is precies de doelstelling?

Eef De Sutter: “Dankzij de veiligheidsdag realiseren we meerdere doelstellingen. Zoals de naam zelf zegt, is ‘veiligheid’ een eerste rode draad. We vinden het essentieel dat iedereen die bij ons werkt in de meeste optimale en dus veilige omstandigheden aan de slag kan. En dat in de meest ruime betekenis van het woord. Hoe ziet een ideale werkomgeving eruit? Hoe zorg je als team voor elkaar? Hoe pak je mogelijke probleemsituaties correct en positief aan? En wat doe je als er toch iets verkeerd loopt? Alle mogelijke aspecten en scenario’s komen tijdens zo een veiligheidsdag aan bod.

We vinden het onze taak om medewerkers zoveel mogelijk handvaten te geven waardoor ze in elke mogelijke situatie onmiddellijk de juiste keuzes maken.

Stefanie Parez: “Maar het is evengoed een ‘belevingsdag’. Door zoveel medewerkers op hetzelfde tijdstip onder een dak uit te nodigen, groeide het uit tot een teambuildingsevent waar we met z’n allen naar uitkijken. Omdat we twee vestigingsplaatsen hebben en tientallen werven, zien vele collega’s elkaar hier voor het eerst in lange tijd terug. Zeker voor wie nog maar net bij ons werkt, is dit een hele openbaring. Het is een kans om collega’s (beter) te leren kennen, kennis te maken met andere diensten, synergiën en samenwerkingen te ontdekken. Maar vooral ook een kans om ongedwongen en zonder stress met elkaar te keuvelen en plezier te maken.”

“En als Belgen weten we daarbij zeer goed dat ook de ‘innerlijke mens’ verzorgd moet worden.

’s Morgens starten we de dag goed met koffiekoeken en ’s middags trakteren we iedereen op frieten.

Welke opleidingen stonden er dit jaar op het programma?

Eef De Sutter: “Deze keer selecteerden we out of the box denken, ergonomisch werken, alcohol- en drugssensibilisatie op het werk, respect op de werf, veiligheid bij werken met kettingzaag en bosmaaier, signalisatie met botsabsorbeerder, code 95: dode hoek en manoeuvreren, leidinggeven aan arbeiders en de opleiding lassen. Telkens opnieuw worden de deelnemers in groepen verdeeld en volgen ze zo elk vier opleidingen doorheen de hele dag.”

We kiezen daarbij bewust voor opleidingen die niet louter theoretisch zijn. Liever dan klassikaal op een stoeltje leerstof absorberen, zorgen de nxtpro-docenten ervoor dat de opleiding hands-on en interactief is. Dat er ‘schwung’ in zit.

Stefanie Parez: “In nxtpro vonden we de juiste partner om al onze doelstellingen te realiseren. Samen met hun specialisten selecteren we elke editie opnieuw opleidingen op maat van ons bedrijf, onze behoeftes … en die van onze medewerkers. Het resultaat is steeds een gevarieerd aanbod dat verschillende doelgroepen aanspreekt. En op de dag zelf zorgt het nxtpro-team ervoor dat alles vlekkeloos verloopt.”

Hoe werd de dag gesmaakt? Wat vonden de deelnemers ervan?

Steven Tielens, pas zes maand in dienst als kraanman: “Het was mijn eerste veiligheidsdag, en ik kwam naar hier met de hoop om op korte tijd veel bij te leren. Die verwachting werd moeiteloos ingelost, het werd zelfs veel meer dan dat. Dankzij de interactieve workshops ontmoette ik heel wat collega’s. Zelfs met anderstaligen waarmee het anders communicatief wat stroever verloopt, ontstond er eigenlijk meteen een toffe samenwerking. Ook al verstonden we elkaar amper, de sfeer was opperbest.

Tijdens het eten van de frietjes heb ik nog nooit zoveel gepraat! Ploegen, functies, taal, vestigingsplaats … Vandaag waren er geen ‘eilandjes’, iedereen trok aan hetzelfde zeel. Echt een meerwaarde!

Ook de wind in de zeilen?

Vraag meer info over de maatopleidingen van nxtpro.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht