25 april 2023 Maatproject voor Veldeman

Project management & Finances voor Luminus

In het kort:

Organisatie: Luminus
Vraag: Opleiding over projectmanagement & financieel beheer
Doelgroep: 4 teams van de Wind-unit, in totaal 30 deelnemers
Voorstel van nxtpro: Hybride maatopleiding (NL/EN)

Luminus is al jaren de nummer 1 op vlak van windenergie. De afdeling Wind Expertise bestaat uit 4 teams die elk een andere focus hebben. Wat de teams en medewerkers verbindt, is dat ze regelmatig betrokken zijn bij het opstarten en opvolgen van afzonderlijke en gemeenschappelijke projecten.

Hybride opleiding ‘Project management & Finances’

Of het nu over de ontwikkeling van innovatieve producten of de implementatie van een nieuwe tool gaat: gedegen projectmanagement is essentieel voor elke succesvolle onderneming. Op vraag van Luminus ontwikkelden we een modulaire maatopleiding met 2 digitale en 2 fysieke contactmomenten.

nxtpro-docent Gert Cool werkt dagelijks met beide voeten in een projectcontext. Gert Cool: “In de opleiding overliepen we alle bouwstenen die nodig zijn om projecten op de rails te zetten en tot een goed einde te brengen. Bovendien werd de cursus aangevuld met relevante oefeningen en praktijkvoorbeelden die nauw aansluiten bij de leefwereld en werkomgeving van de deelnemers.”

Voor beginnende en ervaren projectontwikkelaars

De 30 medewerkers van Luminus werden opgesplitst in 3 groepen (Gent, Seraing en Brussel). Francesca Onofrj is hoofd van de Wind Expertise-unit. Ze nam deel aan de groepslessen die (deels) in Seraing plaatsvonden.

Francesca Onofrj: “Mijn collega’s en ik zijn enthousiast over de training en docent van nxtpro. In onze unit zitten mensen met weinig, maar ook mensen met veel ervaring in projectmatig werken. Uiteindelijk weet iedereen tot op zekere hoogte wat een project inhoudt, maar het zijn vooral de handvaten die je aangereikt moet krijgen. Die hebben we gekregen: zowel beginnende als ervaren projectontwikkelaars hebben direct toepasbare projectmethodologieën op maat van onze organisatie én projecten opgestoken.

Docent Gert Cool: “In het studiemateriaal hebben we naast traditionele modellen, waaronder Prince2 en PMI, ook meer moderne modellen ontleed, zoals Agile. Deze kapstokken werden aangevuld met open dialoog en het uitwisselen van best practices. En omdat budgetmanagement onlosmakelijk verbonden is aan projectmanagement, werd in de training ook stilgestaan bij de basis van financieel beheer.”

Francesca Onofrj: “Voor ons was het belangrijk om de kern van efficiënt budgetbeheer mee te pikken. Die verwachting werd ruimschoots ingelost: we werden uitgedaagd om na te denken over het aansturen van positieve projectresultaten op basis van financiële KPI’s en andere cruciale sleutelindicatoren.”

Zowel beginnende als ervaren projectontwikkelaars hebben direct toepasbare projectmethodologieën op maat van onze organisatie én projecten opgestoken.

Francesca Onofrj, Luminus

Tweede maatopleiding op de agenda

Aan budgetbeheer kan een volledig nieuwe cursus gewijd worden. Nog voor de maatopleiding over projectmanagement afgelopen was, boekten Francesca Onofrj en haar collega’s een tweede maatopleiding bij nxtpro. Het thema: financieel management.

Francesca Onofrj: “Wat ik enorm waardeer aan de samenwerking met nxtpro, is de flexibiliteit en persoonlijke ondersteuning. De inhoud van de training en de oefeningen werden volledig aangepast aan onze specifieke noden en vragen. Omdat we ons verder willen verdiepen in het financiële luik, hebben we het team van nxtpro gevraagd een tweede maatopleiding voor onze unit te ontwikkelen.”

We kijken ernaar uit om Francesca en haar collega’s binnenkort opnieuw te ontvangen.

Ook de wind in de zeilen?

Vraag meer info over de maatopleidingen van nxtpro.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht