1 april 2022 Bijscholingen en specialisaties

Permanente vormingen EPC onder de loep…

Na een basiscursus tot Energiedeskundige bij Syntra Midden-Vlaanderen, komt nxtpro in het plaatje als er bijscholing moet worden gevolgd. Ons aanbod is toonaangevend én veelzijdig. Niet alleen wat betreft de behandelde topics, maar ook qua lesvormen: klassikaal, e-learnings & virtual classes. We merken daarin een duidelijke tendens: e-learnings winnen steeds meer aan populariteit. Docent, Steven Verberckmoes legt uit…

1. Wat zijn energiedeskundigen en waarom hebben we ze nodig?

Steven Verberckmoes: “Vlaanderen beschikt over een erg verouderd gebouwenpark. Vooral energetisch schieten we flink te kort. Door een gebrek aan een goede isolatie van de buitenschil gaat heel wat energie verloren en zijn onze gebouwen verantwoordelijk voor een enorme CO²-uitstoot. Om daarin verandering te krijgen, werkte de Vlaamse Regering een aantal maatregelen uit.”

“Eén ervan is het Energieprestatiecertificaat – kortweg EPC-attest. Bij de verkoop of verhuur van een pand moet dit verplicht worden opgesteld zodat nieuwe eigenaars of huurders niet allen de energieprestatie van hun nieuwe woning kennen, maar ook beschikken over een leidraad om die te verbeteren.”

“Zo’n EPC-attest kan enkel en alleen worden afgeleverd door een erkende energiedeskundige. En precies daar komen Syntra en nxtpro in beeld. Energiedeskundigen worden bij Syntra Midden-Vlaanderen opgeleid via een gedegen basiscursus, nadien moeten ze via een examen hun opgedane kennis en kunde bewijzen. Zo moeten ze in staat zijn om een EPC-attest samen te stellen voor woningen en kleine, niet-residentiële gebouwen.”

2. Permanent gevormd blijven bij nxtpro

Het stopt niet na de basiscursus energiedeskundige. Techniek staat niet stil, er worden steeds beter geavanceerde producten en systemen ontwikkeld. Daarnaast is het ook een jonge sector waarin ‘best practices’ zorgen voor nieuwe inzichten. De regelgeving moet daarbij mee evolueren. Evenals de kennis van de energiedeskundigen zelf.

Om dit te tackelen, voerde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) 5 jaar geleden verplichte bijscholingen in. En die kunnen dan weer gevolgd worden bij nxtpro.

Wie als energiedeskundige zijn erkenning wil behouden, moet voor het einde van het jaar 6 uur relevante bijscholing volgen over vaktechnische en beroepsondersteunende materies.

“Er zijn twee types vormingen: verplichte en vrije inhoud. Deze met verplichte inhoud behandelt aanpassingen aan de regelgeving, de werkwijze voor de opmaak van het EPC. De vorming met vrije inhoud wil energiedeskundigen type A stimuleren hun vakkennis over de werkwijze voor de opmaak van het EPC uit te breiden, nieuwe kennis en inzichten te verwerven, te leren uit praktijkvoorbeelden … Vorig jaar moesten energiedeskundigen 2u vorming verplichte inhoud en, 4u vrije inhoud volgen. Dit jaar gaat het om 6 uur vrije inhoud.”

3. E-learnings winnen aan populariteit

“Onze opleidingen zijn opgesplitst in diverse relevante topics, actuele knelpunten zoals praktijkgerichte bouwfysica, case gemeenschappelijke delen en case residentiële eenheden. De aanpak verschilt per opleiding en doelstelling. Bouwfysica is een pure e-learning. Tijdens de e-learnings gaan we dieper in op de nieuwe materie, zorgen we ervoor dat alles glashelder en eenvoudig wordt uitgelegd. Het eerste half uur is een soort kennismaking. Zowel met het vormingspakket als met het principe van e-learnings. Wie overtuigd is van de aanpak, kan zich verder inschrijven voor de overige uren. We zien uiteraard wel een duidelijke tendens: de e-learnings winnen steeds meer aan populariteit. Grote voordeel is dat cursisten zelf kiezen wanneer ze de leerstof opnemen… en op welk tempo.”

“Onze e-learnings stonden trouwens nog voor de eerste corona-lockdown helemaal op punt. Zij worden aangeboden op een veelzijdig en zeer flexibel digitaal platform. Met onder andere professionele studio-opnames en de mogelijkheid tot interactie met de docenten via een vragenforum. Cursisten vinden er echt alles wat ze nodig hebben: alle documenten, alle info én de mogelijkheid om via vragen de laatste blind spots weg te werken.”

We zien een duidelijke tendens: e-learnings winnen steeds meer aan populariteit.

“Maar ook klassikaal zijn er absoluut voordelen. Denk maar aan de interactie tussen de cursisten, de luchtigheid tijdens de lessen. Via praktijkoefeningen kunnen we hier ook snel en makkelijk bijsturen.”

“Virtual classes, waarbij klassikaal onderwijs via camera wordt gevolgd, zwemmen hier wat tussen. Voor mij zijn zij het moeilijkst toegankelijk, zeker als het gaat over langere lessen die je niet op pauze kan zetten. Maar je hebt mensen die dit wel prefereren, het is echt subjectief. Sowieso is er bij nxtpro keuze genoeg aan formats om vormingen te volgen. Je selecteert gewoon die lesvorm die het beste bij jou past. Om af te sluiten enkele quotes van cursisten die in 2021 onze permanente vormingen EPC volgden:

‘Zinvol leerpakket gebracht door vlotte docent via een zeer flexibel e-leerplatform, top!’
‘De cursus was zeer duidelijk, overzichtelijk en voldoet volledig aan de verwachtingen.’
‘De oefeningen horend bij de onderwerpen waren bijzonder goed. Zeker zo verderdoen!’

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht