25 januari 2024 Bijscholingen en specialisaties

Uniek: tijdens deze opleiding leer je storingen aan een gasketel ontcijferen

 

Een gasketel herstellen vraagt een flinke portie expertise en inzicht in de werking ervan. Opleidingsverstrekker nxtpro (onderdeel van Syntra Midden-Vlaanderen) werkte een hands-on opleiding uit die installateurs en technici het nodige inzicht en materiaal geeft voor de depannage van alle premixketels. “Tijdens een 5-daagse training leren deelnemers met vertrouwen elk probleem oplossen. Het is een unieke training die je nergens anders vindt. Dat merken we ook aan de enthousiaste feedback nadien.”  

Gedaan met gokken

Een gasketel herstellen vereist een sterk inzicht in de werking, regeling en componenten van cv-ketels. “Bij een defect wordt er te vaak gegokt wat het probleem zou kunnen zijn, waardoor geld en tijd verloren gaat”, stelt lesgever Patrik De Paep (zie foto). “Een installateur vervangt soms een onderdeel dat nog prima werkt. Dat kost geld en het probleem is er niet altijd mee opgelost.”

Op vraag van installateurs, technici, servicebedrijven en ketelfabrikanten werkte nxtpro de opleiding Depannage van premixketels uit. In de opleiding wisselen theorie en praktijk elkaar af. “Theoretisch inzicht is noodzakelijk. Onze sector evolueert in volle vaart. Een recente cv-ketel bevat meer elektronica en technologie dan vroeger. Wie dat niet op de voet volgt, zal het moeilijker hebben om een defect juist te beoordelen”, vertelt Patrik.

“Eerst bespreken we de werking van een gasketel. Daarbij beperken we ons niet tot een merk, we bespreken  de gebruikte onderdelen in verschillende toestellen en leren hoe je hun werking correct kan uitmeten.” Vervolgens kunnen deelnemers de theorie toepassen in de goed uitgeruste praktijklokalen van onze Syntra campus in Aalst. Daar staan verschillende merken en modellen van gasbranders. Per 2 kunnen de deelnemers foutmeldingen analyseren en ontcijferen.

Opleiding gasketels herstellen syntra

Uniek: een eigen testbox

“Een veelvoorkomende foutmelding is bijvoorbeeld  ‘geen vlamsignaal’. Een duidelijke foutmelding, maar wat is de oorzaak ervan? Ligt het aan de ontsteking? Aan de printplaat? Is er een probleem met het brandstof-luchtmengsel of met het gasblok? Is de schouw of de luchtaanzuiging het probleem? Tijdens de les leren deelnemers hoe ze dat kunnen testen en  meten. Zo doet elke installateur de nodige ervaring op om met kennis van zaken de oorzaak van een probleem te ontdekken voordat ze een reparatie uitvoeren.”

Een van de unieke voordelen van deze vijfdaagse training is dat elke deelnemer een eigen testbox bouwt. Daarmee kan hij een deel van de ketelsturing overnemen en een goede analyse uitvoeren. “Een handig hulpmiddel om een foutenanalyse uit te voeren”, zegt Patrik.

“Door theorielessen af te wisselen met praktijkoefeningen krijgt elke deelnemer de noodzakelijke technische bagage om elk probleem op te sporen en te repareren. Tijdens deze opleiding leer je om efficiënter een premixketel te herstellen. Een interessante investering voor elke reparateur, want hiermee zal je nadien veel geld en tijd besparen. Bovendien kan je een betere service geven aan je klanten.”

Milieuvriendelijke keuze

“Er zijn verschillende kwaliteitsvolle gasketels van verschillende merken op de markt. Die kunnen jarenlang meegaan als ze goed onderhouden en correct hersteld worden. Na deze opleiding kunnen installateurs een goede analyse maken als er zich een probleem voordoet. Daardoor zullen ze minder nodeloze wisselstukken bestellen of minder snel een ketel vervangen door een nieuw exemplaar. Het bespaart geld en tijd, geeft klanten een betere service en het is de meest milieuvriendelijke manier van werken.”

Deze 5-daagse opleiding, met start op 8 april, richt zich op alle installateurs en technici van centrale verwarming: technici van installatiebedrijven, medewerkers van servicebedrijven en zelfstandige installateurs.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht