Docente Greet Vanacker: een inspirerende vrouw in de asbestwereld

3 december 2024 asbest

Als er iemand James Browns “It’s a Man’s Man’s Man’s World” met volle tuigen kan meezingen, is het docente en asbestauditor Greet Vanacker wel. Waar zij verschijnt, volgen er grote ogen, vragende blikken en bij gelegenheid eens een ontsnapte: “Oei, het is een vrouw”. Hoge hakken of niet, Greet staat stevig in haar schoenen en overtreft met gemak alle vooroordelen.

Een vrouw met ballen

Én expertise. De asbestsector is dan wel overwegend mannelijk, Greet drukte er met succes haar vrouwelijke stempel op. “Ondertussen zit ik al 20 jaar in het veld en maakte ik de hele problematiek en wetgevingen van bij het begin mee”, vangt Greet aan. “Ik ben gebeten door de materie en leer enorm graag bij. Dat komt natuurlijk goed van pas in een veld waar de wetten regelmatig wijzigen. Ik geef daarbij advies aan overheden en kaart grijze zones aan om die vervolgens te vertalen naar aannemers. Dankzij die jarenlange ervaring heb ik een sterke naam voor mezelf uitgebouwd.”

"In het begin van mijn carrière stelden sommige mannen mijn expertise in vraag. Achteraf kwamen zij op hun woorden terug en feliciteerden ze mij."
Greet Vanacker
Docente Asbest

Zusterlijk gemis

Jammer genoeg blijft dat tot op heden één van de weinige vrouwelijke namen in de asbestwereld. “De asbestsector is en blijft een mannenwereld”, gaat Greet verder. “Dat komt door de goede voorkennis die je nodig hebt over het vak, de bouw, de materialen enzovoort. Allerlei domeinen dus waar vrouwen doorgaans minder bij betrokken zijn. Daarbovenop komt ook nog eens de grote aansprakelijkheid die je hebt als asbestdeskundige en dat schrikt jammer genoeg af.”

Last (wo)man standing

Al deinst Greet niet terug, zij staat haar mannetje. “Ik ken het vak door en door”, vertelt ze. “In het begin van mijn carrière durfden sommige mannen mijn expertise wel eens in vraag stellen. Dan kwam ik ergens binnen en hoorde ik iemand de opmerking maken of ik als vrouw bekwaam genoeg ben om de materie over te brengen. Achteraf kwamen zij dan op hun woorden terug en feliciteerden ze mij. Je ziet, wie laatst lacht…”

Een mooi beroep

Gelukkig liet Greet dergelijke opmerkingen niet aan haar hart komen. De passie voor wat ze doet, blijft groeien. “De asbestsector is geen gemakkelijke sector”, verklaart ze. “De wetten wijzigen heel snel en dat maakt het moeilijk voor ondernemingen om mee te zijn. Ik kom regelmatig in contact met personen die twijfelen om ermee te stoppen. Door alle informatie behapbaar te maken, zorg ik ervoor dat ze terug mee zijn in het verhaal, dat ze weten wat alles is, hoe ze correct werken enzovoort. Dat geeft hen opnieuw zelfvertrouwen en daarvoor doe ik het.”

Rooskleurige toekomst

En uitleggen doet ze goed. “Vroeger zei ik altijd dat ik nooit ging lesgeven”, geeft Greet nog mee. “De voldoening die ik eruit haal is echter zo groot. Je maakt echt een verschil voor je cursisten. Ik wil daar in de toekomst dan ook meer op inzetten. Het geeft mij een enorm fijn gevoel. Al moet ik bekennen dat een warm leslokaal in deze koude weersomstandigheden er misschien ook voor iets tussen zit (lacht).”

Nog wat vrouwelijk advies

Om af te sluiten geeft Greet nog wat vrouwelijk advies mee dat voor iedereen van toepassing is: “Of je nu in de asbestsector aan de slag gaat of elders, of je nu man bent of vrouw, het belangrijkste is dat je iets doet waarvoor je gepassioneerd bent. Gedrevenheid en interesse zijn zo belangrijk. Geloof in jezelf en dan kom je er wel.”   

Opleiding asbest