Daarom is een goede koeltechniekkennis belangrijk
28 maart 2025 Koeltechniek
Wie koeltechnische handelingen uitvoert, houdt maar beter het hoofd… nu ja, koel. De sector staat bekend om haar schadelijke gassen, strenge regelgeving en complex werkgebied. Kortom, je zou van minder kippenvel krijgen. Gelukkig trotseerde expert en docent Ludwig Van Lierde reeds hetere vuren. Met meer dan 40 jaar ervaring op de teller brengt hij zowel koeltechniekers als niet-koeltechniekers de kneepjes van het koeltechnisch handelen bij. Van een koele kikker – euh koeltechnieker – gesproken!
Interessant werkgebied
Alles begint bij een goede koeltechniekkennis. “Er is een enorme vraag naar koeltechniekers, maar het aanbod is beperkt”, steekt Ludwig van wal. “Daardoor moeten mensen vaak 14 dagen wachten alvorens een technieker thuis langskomt om het probleem te verhelpen. Dat is zonde, want installateurs van centrale verwarming en andere elektriciens kunnen met de juiste training evenzeer kleine herstellingen aan koelsystemen doen. Wanneer ik contact heb met collega’s uit de sector, hamer ik dan ook altijd op het belang van goede bijscholingen en nascholingen. Zo maak je écht het verschil voor jezelf en de klant.”
Uitdaging verzekerd
Al luidt het gezegde natuurlijk ‘bezint eer ge begint’. “Koelgassen zijn zeer schadelijk voor het milieu”, legt Ludwig uit. “Ik hoef het verhaal van het gat in de ozonlaag niet te vertellen, hé. Bepaalde koelgassen zijn ondertussen verboden, maar er wordt continu gewerkt aan milieuvriendelijke opties. Zo is propaan heel populair, maar ook heel brandbaar. CO2 is een goed koelgas, maar daarvoor heb je grote installaties met grote vermogens nodig. Er komt dus heel wat bij kijken. Om die reden zijn koelgassen streng gereglementeerd en heb je een erkend certificaat of een bacheloropleiding tot koeltechnieker nodig om eraan te werken.”
Opleiding koeltechniek
Dat vraagt natuurlijk om heel wat tijd en time is money in de bedrijfswereld. “Een bachelor- of ondernemingstraject duurt gemakkelijk twee à drie jaar en is voor bepaalde koeltechnische handelingen helemaal niet nodig”, gaat Ludwig verder. “Nxtpro speelt daar zeer goed op in. We ontwikkelden korte trainingen op een iets snellere manier zodat je een erkend certificaat te behalen om aan koelsystemen te werken. Zo kunnen ondernemingen hun techniekers gemakkelijk bijscholen om de openstaande vacatures voor koeltechnieker in te vullen.”
Zo bieden we trajecten op verschillende niveaus aan. “Allereerst bieden we een instaptraject aan voor installateurs die nog niet gecertificeerd zijn en dus nog niet als koeltechnicus mogen werken”, legt Ludwig uit. “Zij leren alle do’s en dont’s van koelsystemen kennen in de opleiding Verdiepingstraject airco’s en warmtepompen voor elektriciteits- en verwarmingstechnici. Vervolgens stoomt de opleiding Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie 1 alle (niet-)koeltechniekers klaar voor het officiële examen. Ben je daarvoor geslaagd? Dan kan je opleidingen als Koeltechnische handelingen op airco’s en warmtepompen in de praktijk en Storingzoeken en herstellen van airco’s en warmtepompen volgen. Het volledige aanbod vind je hier.”
Een praktische man
En voor zij die spontaan de bibber krijgen bij het zien van zoveel lesmodules: geen zorgen, alle opleidingen zijn praktijkgericht. “Aangezien ik zelf opgegroeid ben in het werkveld, kan ik mij perfect in de plaats van mijn toekomstige collega’s stellen en weet ik op welke manier ik de lesinhoud moet overbrengen”, gaat Ludwig verder. “Dat mag in de eerste plaats niet te theoretisch zijn, anders haken ze af. Bij alle lessen die ik geef, zorg ik ervoor dat praktijk centraal staat. Dat geldt trouwens voor alle trajecten bij nxtpro. Ongeacht welke opleiding je volgt, er is een praktische insteek aanwezig.”
Zou dat de succesformule van nxtpro zijn? “Ik denk het wel”, sluit Ludwig af. “Ik geef ondertussen al 30 jaar les bij nxtpro en sta al meer dan 40 jaar in het werkveld. Eigenlijk al langer, want vanaf mijn zeven jaar ging ik mee op ronde met mijn vader, die als zelfstandig loodgieter aan de slag ging. Alle zaken van verwarming, sanitair, zinkwerk en dichtingswerk, kreeg ik van thuis met de paplepel mee. Al is er natuurlijk heel wat veranderd tegenover vroeger. Je moet continu up-to-date zijn met de laatste trends en nieuwigheden om de juiste informatie aan cursisten te verschaffen. Dat maakt het enorm boeiend. En lesgeven is natuurlijk een leuke afwisseling op de zware handarbeid waar ik dagelijks in mijn zaak mee geconfronteerd word (lacht).”
Opleidingen
Bekijk meer opleidingenVerdiepingstraject airco’s en warmtepompen voor elektriciteits- en verwarmingstechnici (Bijscholingen en specialisaties)
Aalst
02/09/2025 (+3 andere startmomenten)
Gevorderd
Koeltechnische handelingen op airco's en warmtepompen in de praktijk (Bijscholingen en specialisaties)
Aalst
13/06/2025 (+3 andere startmomenten)
Gevorderd
Storingzoeken en herstellen van airco's en warmtepompen (Bijscholingen en specialisaties)
Aalst
20/06/2025 (+7 andere startmomenten)
Beginner
Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I: voorbereiding en examen voor (niet-) koeltechniekers (Bijscholingen en specialisaties)
Aalst
02/04/2025 (+17 andere startmomenten)
Gevorderd