29 augustus 2023 Bijscholingen en specialisaties

3 tips die elke werfleider kan gebruiken

De vraag naar werfleiders in de bouw is groot. “Als werfleider vind je meteen werk, maar het is geen makkelijke job! Je hebt veel verantwoordelijkheden en moet hard werken”, vertelt docent Geert Van Rysseghem. Wil je voldoende slagkracht om de job goed uit te oefenen? Dan hebben we alvast 3 tips voor jou.

Werfleider is een van de knelpuntberoepen in de bouw. “Niet verwonderlijk”, weet docent Geert Van Rysseghem, die zelf jarenlang als werfleider werkte. “Het is een zware job en alle problemen op de werf komen bij jou terecht. Je moet sterk in je schoenen staan, duidelijk communiceren en goed plannen. Anders hou je het niet lang vol.”

Opleiding werfleider nxtpro syntra

1. Zet afspraken op mail

Een eerste tip? “Als je afspraken maakt op de werf, zet die dan op mail. Ik begrijp dat veel werfleiders geen tijd nemen om dat te doen. Ze verzuipen in het werk en gaan er vanuit dat een mondelinge afspraak volstaat. Helaas is dat niet altijd voldoende als er iets misloopt.”

2. Breng structuur aan

“Als werfleider ben jij verantwoordelijk voor wat er gebeurt op de werf. Daarom is het belangrijk dat je een duidelijke structuur aanbrengt. Je mag eisen stellen aan de arbeiders die er aan het werk zijn en je kan sancties nemen als er iets misloopt.

3. Gebruik handige voorbeelden, contracten en meetstaten

Bij een job als werfleider komt heel wat administratie kijken. “Als werfleider moet je een goed overzicht hebben van wat er van je verwacht wordt. Hoe hou je een goed werfdagboek bij? Hoe lees je de bouwplannen correct en vergelijk je ze met de meetstaat? Wat daarbij kan helpen zijn voorbeeldcontracten en goede voorbeelden van meetstaten, plannen en tabellen die meteen bruikbaar zijn voor je werf.

 

 

Volg een opleiding tot werfleider bij nxtpro

Wist je dat je tijdens onze opleiding tot werfleider die handige documenten meekrijgt? Je ontvangt ook een schema om je werk efficiënter te organiseren. “Het is een handige houvast en bespaart veel werk en tijd”, vertelt Geert.

“Met de concrete tips die we meegeven tijdens de lessenreeks, kunnen deelnemers hun werk beter uitvoeren. Veel cursisten maken er meteen gebruik van en komen me de volgende les vertellen dat ze al meteen een verschil merkten.”

“Onze deelnemers zijn mensen die vooruit willen. Ze kozen (bewust) voor een knelpuntberoep en werken dus keihard en willen graag beter worden in hun werk. Vaak zie ik dat deelnemers met plezier naar hun werk gaan omdat ze hun job veel beter kunnen uitoefenen door alles wat ze meekrijgen tijdens de opleiding”, besluit Geert. 

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht