3 L&D-trends die jouw bedrijf klaarstomen voor 2025

5 februari 2025 L&D-trends

Door in te zetten op Learning and Development (L&D) trends, zorgt nxtpro ervoor dat bedrijven gewapend zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Op die manier blijft ook jouw bedrijf professioneel op koers. Jurgen Christiaens, sinds jaar en dag HR-docent bij nxtpro, legt uit hoe de toekomst van leren er volgens hem uitziet.

3 grote L&D-trends

Al 16 jaar prijst nxtpro zich gelukkig met een docent als Jurgen in het team. “Overdag sta ik zelf in het HR-werkveld en ’s avonds geef ik mijn passie aan gemotiveerde cursisten door”, vertelt Jurgen. “Mede doordat ik zelf actief ben in het werkveld, merk ik bepaalde trends gemakkelijker op. Zo verwacht ik drie grote L&D-trends die zich in 2025 verder ontwikkelen: blended learning, customized learning en de meer gerichte inzet van artificiële intelligentie.”

"In 2025 zien we veel meer blended learning, customized learning en de meer gerichte inzet van artificiële intelligentie.”
Jurgen Christiaens
Docent HR-officer

1. Blended learning: de perfecte mix

Bij blended learning combineer je verschillende leervormen in één leertraject, waardoor je cursisten motiveert om te leren. “Nxtpro moedigt deze vorm aan door middel van workshops, projectwerk, rollenspelen, zelfstudie, webinars enzovoort aan het klassikale toe te voegen”, legt Jurgen uit. “Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier. Door in te zetten op blended learning, daag je wél iedereen uit. Ikzelf doe bijvoorbeeld na elke lesmodule nog eens een quizje via Kahoot. Op die manier ga ik na in welke mate de cursisten de lesinhoud onthouden hebben. Zij vinden dat super, je ziet echt het competitiebeestje in hen naar boven komen (lacht).”

2. Personalized learning: jouw leerpad, jouw tempo

Verder bouwend op het idee dat niet iedereen op dezelfde manier leert, sluit ‘customized learning’ daar mooi bij aan. Recent onderzoek naar gepersonaliseerd leren benadrukt het belang van deze leervorm en spoort aan om er dringend meer op in te zetten. “Ik verwacht dat je in de toekomst meer leertrajecten op maat ziet”, gaat Jurgen verder. “Het beste voorbeeld daarvan is de commerciële app Duolingo. De software van het programma is zodanig ontworpen dat het een specifiek leertraject rond iedere cursist vouwt. Je begint met een paar basisoefeningen en aan de hand van de antwoorden die je geeft, past de software zich naar jouw niveau aan. Zo bouw je een individueel leertraject op. In 2025 zullen we steeds minder eenheidsworst zien en steeds meer met technologieën werken die een gepersonaliseerd leertraject mogelijk maken.”

3. Artificiële intelligentie: kwestie van slim inzetten

En daar komt natuurlijk artificiële intelligentie in beeld. “AI is alomtegenwoordig, alleen al in de media merk je dat op”, vertelt Jurgen. “In de toekomst zal dat niet anders zijn. De verwachtingen zijn misschien iets te hooggespannen, maar ik verwacht dat AI een andere mindset van opleiden met zich meebrengt. Het zal bij bepaalde gevallen eerder een kwestie zijn van technische skills aanleren om AI doelgericht toe te passen door de juiste instructies (‘prompts’) te gebruiken. Op die manier moeten niet langer álle inhoudelijke zaken in élke opleiding aan bod komen. De cursist zal zelf, met behulp van AI, het juiste antwoord achterhalen. Wetenschappelijk onderzoek naar de integratie van AI in het onderwijs bevestigt dat vermoeden. De laatste maanden zet nxtpro daar dan ook sterk op in. Zo kreeg ik tal van tips en tricks om AI beter te integreren in mijn opleidingen. Voor ons als docent biedt dat een enorme productiviteitswinst, maar ook voor de cursisten vormt dat een meerwaarde.”

Trends bij nxtpro

Bij nxtpro vinden we het dan ook belangrijk om in te spelen op de laatste trends. “Je merkt dat nxtpro daar actief zijn best voor doet”, geeft Jurgen nog mee. “Neem nu de hybride leslokalen als voorbeeld. Die zorgen ervoor dat cursisten zowel klassikaal als van thuis uit op hetzelfde moment de les meevolgen. Natuurlijk moet je ook afwegen welke trend voor welke opleiding geschikt is. Lessen die veel interactie vereisen zijn bijvoorbeeld iets minder gebaat bij het hybride-verhaal. Gelukkig denkt de cursuscoördinator steeds met ons mee om dingen te vernieuwen.”