Code 95
Opleiding EHBO en omgaan met noodsituaties voor vrachtwagenchauffeurs
In deze module leert u correct reageren bij een ongeval. U krijgt de basishandelingen van EHBO onder de knie en leert omgaan met reacties van slachtoffers en omstaanders.
Deze module is erkend voor 7 kredietpunten en valt onder thema 3.
Opgelet: enkel voor chauffeurs met rijbewijs C of CE, niet geldig voor rijbewijs D!
Volgt u liever een andere module? Bekijk het overzicht van alle nascholingen vakbekwaamheid (code 95).
Contacteer ons indien u deze opleiding op maat (Frans of Nederlands) wenst te volgen.
Programma
Het is niet altijd vanzelfsprekend om in een noodsituatie met de vrachtwagen het hoofd koel te houden.
Het goed kunnen inschatten van de situatie en waar nodig de juiste maatregelen nemen en de eerste hulp kunnen verlenen kan kostbare mensenlevens redden.
Een ongeluk is immers vlug gebeurd. Het is natuurlijk beter te voorkomen dan te genezen, maar als het dan toch gebeurt, is het van levensbelang dat snel én op de juiste manier wordt gehandeld.
Theorie
- Wat te doen bij een noodsituatie ? Benadering van de situatie
- Maatregelen bij een ongeval: plicht tot hulp bieden, oorzaken van verkeersongevallen, wettelijke bepalingen: de wegcode, handelingen na een ongeval)
- Omgaan met reacties van slachtoffers, omstaanders en familie
- De correcte werkwijze eerste hulpverlening
- De verbandkist: beschikbare middelen aan boord van de vrachtwagen
- Optreden bij brandend voertuig/persoon
- Basisregels eerste hulp
Praktijkoefeningen
- Simulatie wondverzorging en verbandtechnieken
- Simulatie reanimatie en bediening AED
- Simulatie rautergreep en veiligheidshouding
Voor wie
Deze module is bedoeld voor alle vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C/CE) die zich in orde willen stellen met de verplichte nascholing vakbekwaamheid CODE 95.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Om de nascholing te kunnen volgen dien je op jouw rijbewijs C/CE over de CODE 95 te beschikken. Dit kan je controleren in kolom 12 op de achterzijde van jouw rijbewijs.
Breng zeker je rijbewijs mee de dag van de opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Elke module van 7u levert je een attest met 7 kredietpunten op. In totaal heb je over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om jouw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op je rijbewijs.
Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist. Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.
Zoals hoger vermeld is er vanaf de 2de nascholingscyclus ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden op de openbare weg.
Materiaal en extra kosten
SYNTRA Midden-Vlaanderen is een door de Overheidsdienst Mobiliteit erkend opleidingscentrum met het nummer OCF-086.
Chauffeurs die reeds een rijbewijs C/CE/CE1 bezaten voor 10 september 2009 moesten ten laatste op 9 september 2016 de vereiste 35u opleiding gevolgd hebben om de CODE 95 (vakbekwaamheid) op hun rijbewijs te kunnen vernieuwen.
Wat na 9 september 2016 ?
Vanaf de 2de nascholingscyclus dien je bij de nascholing vakbekwaamheid (CODE 95) rekening te houden met volgende verplichtingen.
Er zijn 3 verplichte thema’s waaruit je tijdens de 35u nascholing een opleiding moet gevolgd hebben:
- Thema 1 Nascholing in rationeel rijden: modules ecodrive, rationeel rijden, ladingzekering
- Thema 2 Toepassen van de voorschriften: module Rij- en rusttijden en digitale tachograaf of de module Rij- en rusttijden, digitale tachograaf + CMR
- Thema 3 Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek: EHBO en noodsituaties, Ergonomie, fit & gezond, Attitudetraining, Wegcode, Ongevalsaangifte,…
Combinatie van thema’s
Sommige opleidingen zijn een combinatie van meerdere thema’s. Deze opleidingen leveren natuurlijk een attest op van 7u of 7 kredietpunten, maar tellen niet mee voor het behalen van de verplichte thema’s.
Voorbeelden van gecombineerde thema’s
- Defensief rijden: thema 1 + 3
- Ladingzekering en CMR: thema 1 + 2
- CMR en ongevalsaangifte: thema 2 + 3
Nieuw is ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden (praktijk achter het stuur). Via o.a. de module rationeel rijden kan je voldoen aan deze verplichting.
Klik hier voor meer info over deze reglementering.
Sectorpremies
Voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek) kunt u voor deze opleiding een aanvraag tot subsidiëring indienen bij het Vormingsfonds LOGOS. Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.
Het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL) kent jaarlijks een opleidingsbudget toe aan elke werkgever uit de sector transport en logistiek. Dit budget kan de werkgever aanwenden om opleidingen te bekostigen voor zijn arbeiders die hij bij de RSZ in de categorie 083 aangeeft. Klik hier voor meer info over het SFTL.
Deze opleiding is erkend door Constructiv. Voor arbeiders uit PC124 kan je als bedrijf aanspraak maken op zowel een (verhoogde) tussenkomst in de opleidingskost als een tegemoetkoming in de loonkost van de arbeider. Meer info via www.constructiv.be
Erkenningen
Wens je meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod of wens je de mogelijkheden te bespreken van een incompanytraining, neem dan contact met ons op via contacteer ons.
Informeer ook naar onze pakketformule waarbij je onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.
Contacteer ons indien u deze opleiding op maat (Frans of Nederlands) wenst te volgen.
Extra info
Om misverstanden te vermijden, kregen wij graag een kopie van uw rijbewijs bij inschrijving. Op basis daarvan kunnen wij u met zekerheid informeren welke modules u dient te volgen en of u in aanmerking komt voor deze opleiding.