Code 95
Opleiding BBS veilig onderweg
BBS of Behaviour Based Safety voor chauffeurs heeft tot doel het veilig gedrag op de weg te stimuleren. Tijdens deze opleiding komen alle aspecten aan bod die veilig gedrag bevorderen en geven we handige tips om dit als professionele chauffeur in de praktijk toe te passen.
Deze module is door MOW erkend voor 7 kredietpunten 7u en valt onder thema 3
Programma
Tijdens deze modulair opgebouwde opleiding staan we samen met de chauffeurs stil bij de diverse aspecten die van belang zijn om zich op een veilige manier in het verkeer te kunnen begeven.
Samen met de deelnemers gaan we na op welke manier veilig gedrag in het verkeer kan bevorderd worden en hoe ze dit concreet kunnen toepassen in de praktijk.
Voertuigkennis
- Administratief
- Veiligheidsuitrusting van het voertuig
- Controles van de trekker en de oplegger
Voorbereiding door de bestuurder
- Persoonlijke documenten
- Stuur- en zithouding- afstelling spiegels
- Kennis van de voertuigbediening
Kennis en toepassing van de wegcode
- Algemene regels
- Verkeersborden
- Voorrang
- Snelheid
- Inhalen
- Belangrijke recente wijzigingen
- Verschillen ten opzichte van de omringende EU-landen
Defensief rijden
- Oorzaken van ongevallen en schadekosten
- Veilig gedrag en attitude
- Fysieke gezondheid
- Rijvaardigheid
- Verkeersinzicht
- Manoeuvreren
- Rijden onder verschillende weersomstandigheden
Economisch rijden
- Impact van het verkeer op het milieu
- Euronormen en lage-emissiezones (LEZ’s) in België
- Reductie van de roet-, NOx- en CO2-uitstoot
- Zuinig rijden
Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor alle chauffeurs met rijbewijs C/CE/ en/of D/DE die zich in orde willen stellen met de verplichte nascholing vakbekwaamheid CODE 95.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Om de nascholing te kunnen volgen dient u op uw rijbewijs over de CODE 95 te beschikken. Dit kan u controleren in kolom 12 op de achterzijde van uw rijbewijs. De praktijk kan enkel gedaan worden, mits u over een geldig rijbewijs beschikt (medische keuring moet in orde zijn en op het rijbewijs vermeld staan).
Extra info
Elke module van 7u levert je een attest met 7 kredietpunten op. In totaal heb je over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om jouw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op je rijbewijs.
Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist. Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.
Attesten
Na de opleiding registreren wij uw deelname in Cronos, de database van MOW.
U kan via “Mijn burgerprofiel” zelf controleren welke modules door u werden gevolgd en door de opleidingsverstrekker werden geregistreerd.
De individuele attesten worden slechts op uitdrukkelijk verzoek elektronisch doorgestuurd (niet meer op papier). Enkel voor buitenlandse chauffeurs wordt hier een uitzondering op gemaakt, aangezien zij niet de mogelijkheid hebben dit via “Mijn burgerprofiel” te consulteren.