Opleiding Berekening van de warmtebelasting van gebouwen volgens de geldende Europese norm met dimensioneringsnota
De berekening van de warmtebelasting (ook gekend als de berekening van de warmteverliezen) is een fundamentele berekening die de basis vormt voor de dimensionering van de warmteproductie eenheid (ketel, warmtepomp,...) verwarmingslichamen (radiatoren, convectoren, vloerverwarming,……) en alle overige componenten in een centrale verwarmingsinstallatie.
Het is van belang dat de warmtebelastingberekening binnen de context van de EPB - regelgeving op een juiste en algemeen aanvaarde wijze gebeurt.
De toevlucht nemen tot fantasierijke berekeningen kan niet alleen leiden tot onevenwichtige installaties maar stelt de ontwerper van de verwarmingsinstallatie ook in een juridisch zwakke positie.
De Europese norm NBN EN 12831-1: 2017 en zijn Belgische nationale bijlage NBN EN 12831-1 ANB:2020 laat de ontwerper van de verwarmingsinstallatie toe om de warmtebelasting op een zo juist mogelijke manier te berekenen.
Tijdens de opleiding wordt ook ingegaan op de dimensioneringsnota. Dit is een stavingstuk die moet toelaten om lagere werkingstemperaturen van de warmteafgiftelichamen toe te laten met behoud van het vooropgestelde comfortniveau. In een nieuwbouw met bouwaanvraag (open definitie) vanaf 1 januari 2023 mag volgens de EPB-regelgeving de ontwerpvertrektemperatuur van het warmteafgiftesysteem maximaal 45° zijn.
Waar en wanneer?
Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.
Programma
Onder begeleiding wordt een rekenvoorbeeld uitgewerkt voor het bepalen van de warmtebelasting van een gebouw volgens de geldende Europese norm.
Aan bod komen o.a.
- Basisbuitentemperatuur
- Verwarmde en onverwarmde ruimten , aansluitende gebouwidentiteiten
- Opwarmvermogen
- Luchtdichtheid van het gebouw
- U waarden koudebruggen (bouwknopen)
- Warmteverliezen door transmissie en ventilatie
- Ontwerpbelasting
- ……………..
De bekomen resultaten dienen als basis voor het dimensioneren van de productie-eenheid (ketel, WP,… ) en de verwarmingsafgiftesystemen (radiatoren, vloerverwarming,…)
Daarenboven moeten nieuwe gebouwen verwarmd worden met warmteafgiftesystemen op een lage ontwerpvertrek en retourtemperatuur. Er wordt ingegaan op het daarvoor door VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) gevraagde stavingsstuk die sinds begin 2023 moet toegevoegd worden aan het EPB dossier.
Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor elke persoon binnen een installatiebedrijf of studiebureau, EPB-verslaggevers, energiedeskundigen en architecten die zich bezig houden met de studies en berekening van de verwarmingsprojecten.
Materiaal en extra kosten
De cursist brengt zelf een laptop met verlengkabel en USB stick mee.
Erkenningen
- De opleiding is erkend door Constructiv. Meer info: www.constructiv.be
- De opleiding is erkend door Volta. Meer info: www.volta-org.be/nl
De opleiding is erkend als permanente bijscholing voor EPB-verslaggevers (11u00).