Terug naar home
Zoeken
Zoeken

Volg ons op

HVAC-R

Opleiding Berekening van de warmtebelasting van gebouwen volgens de geldende Europese norm met dimensioneringsnota

De berekening van de warmtebelasting (ook gekend als de berekening van de warmteverliezen) is  een fundamentele berekening die de basis vormt  voor de dimensionering van de warmteproductie eenheid (ketel, warmtepomp,...) verwarmingslichamen (radiatoren, convectoren, vloerverwarming,……) en alle overige componenten in een centrale verwarmingsinstallatie.

Het is van belang dat de warmtebelastingberekening  binnen de context van de EPB - regelgeving op een juiste en algemeen aanvaarde wijze gebeurt.
De toevlucht nemen tot fantasierijke berekeningen kan niet alleen leiden tot onevenwichtige installaties maar stelt de ontwerper van de verwarmingsinstallatie ook in een juridisch zwakke positie.

De Europese norm NBN EN 12831-1: 2017 en zijn Belgische nationale bijlage NBN EN 12831-1 ANB:2020  laat de ontwerper van de verwarmingsinstallatie  toe om de warmtebelasting  op een zo juist mogelijke manier te berekenen.

Tijdens de opleiding wordt ook ingegaan op de dimensioneringsnota. Dit is een stavingstuk die moet toelaten om lagere werkingstemperaturen van de warmteafgiftelichamen toe te laten met behoud van het vooropgestelde comfortniveau.  In een nieuwbouw met bouwaanvraag (open definitie) vanaf 1 januari 2023 mag volgens de EPB-regelgeving de ontwerpvertrektemperatuur van het warmteafgiftesysteem maximaal 45° zijn.
Info

Gevorderd icon

Gevorderd

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Programma

Onder begeleiding wordt een rekenvoorbeeld uitgewerkt voor het bepalen van de warmtebelasting van een gebouw volgens de geldende Europese norm.

Aan bod komen o.a.

  • Basisbuitentemperatuur
  • Verwarmde en onverwarmde ruimten , aansluitende gebouwidentiteiten
  • Opwarmvermogen
  • Luchtdichtheid van het gebouw
  • U waarden koudebruggen (bouwknopen)
  • Warmteverliezen door transmissie en ventilatie
  • Ontwerpbelasting
  • ……………..

De bekomen resultaten dienen als basis voor het dimensioneren van de productie-eenheid (ketel, WP,… ) en de verwarmingsafgiftesystemen (radiatoren, vloerverwarming,…)

Daarenboven moeten nieuwe gebouwen verwarmd worden met warmteafgiftesystemen op een lage ontwerpvertrek en retourtemperatuur.  Er wordt ingegaan op het daarvoor door VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) gevraagde stavingsstuk die sinds begin 2023 moet toegevoegd worden aan het EPB dossier.

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor elke persoon binnen een installatiebedrijf of studiebureau, EPB-verslaggevers, energiedeskundigen en architecten die zich bezig houden met de studies en berekening van de verwarmingsprojecten.

Materiaal en extra kosten

 De cursist brengt zelf een laptop met verlengkabel en USB stick mee.

 

 

Erkenningen

De opleiding is erkend als permanente bijscholing voor EPB-verslaggevers (11u00).

Info

Gevorderd icon

Gevorderd

Op zoek naar een opleiding op maat?

Offerte maatopleiding

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag
Hou me op de hoogte
blogveiligheidversie3
Een veilige werkvloer is de basis

Een veilige werkvloer is de basis

Bijscholingen en specialisaties

Blog
blog-groene_opleidingen-nxtpro
Groene opleidingen die jouw onderneming extra zuurstof geven

Groene opleidingen die jouw onderneming extra zuurstof geven

Bijscholingen en specialisaties

Blog
energietransitie nxtpro opleidingen hvac
nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

Bijscholingen en specialisaties

Blog
brand element