Terug naar home
Zoeken
Zoeken

Volg ons op

Wat doet Syntra Midden-Vlaanderen?

Syntra Midden-Vlaanderen is een erkend opleidingscentrum dat praktijkgerichte en innovatieve opleidingen organiseert. Het is onze missie om de talenten en competenties van individuen en ondernemers (in spe) te versterken en hen te helpen bij het verwezenlijken van hun professionele ambities. Zo stomen we bedrijven én bedrijvige mensen klaar voor de toekomst.  

Bovendien zetten we in ons aanbod sterk in op innovatie en duurzaamheid: we volgen de trends van vandaag en morgen op de voet, zodat we hier snel op kunnen inspelen en de economie, bedrijven en professionals nog beter kunnen ondersteunen. 

Syntra Midden-Vlaanderen heeft locaties in Aalst, Asse, Gent en Sint-Niklaas.

Welke opleidingen biedt Syntra Midden-Vlaanderen aan?

Syntra staat voor #opleidingenvoordoeners. Dat betekent dat ons opleidingsaanbod een praktijkgerichte en professionele focus heeft. Naast de nodige theorie gaan onze cursisten vooral met én in de praktijk oefenen, zodat ze het vak sneller onder de knie krijgen. 

Van accountant, energiedeskundige of hr-fietshersteller tot grafisch vormgever, Python developer of apotheekassistent bij Syntra word je de professional die je graag wil zijn. Onze opleidingen maken de ondernemer in jou wakker en bereiden jou voor op een flitsende carrière, als zelfstandige of werknemer. Zo ben je zeker van een vlotte start. 

Overzicht thema’s opleidingen 

In ons aanbod zitten meer dan innovatieve 600 opleidingen, opgesplitst in verschillende thema’s: 

 • Beauty & wellness 

 • Bouw & energie 

 • Dieren

 • Financiën, verzekeringen & vastgoed 

 • Grafisch, IT & media 

 • Groen & tuin 

 • HR, management & ontwikkeling 

 • Horeca, dranken & voeding 

 • MS Office 

 • Marketing & sales 

 • Mode, ambachten & interieur 

 • Ondernemerschap 

 • Sport & zorg 

 • Transport & logistiek 

 • Veiligheid & preventie 

 • Voertuigen & metaal 

Ontdek ons volledig opleidingsaanbod

Voor wie zijn de opleidingen van Syntra Midden-Vlaanderen?

Bij Syntra zijn we ervan overtuigd dat iedereen in staat is om nieuwe dingen te leren. We geloven dat #levenslangleren een belangrijke voorwaarde is om te blijven groeien als persoon en als professional.

Onze opleidingsformules richten zich tot alle leeftijden en doelpublieken. Bovendien kan je flexibel kiezen tussen de verschillende opleidingsformules. Wil je bijvoorbeeld kapper worden? Dan kan dit via duaal leren, werkplekleren of een avond- of dagopleiding.

Hieronder een overzicht van de verschillende opleidingsformules:

Leren en werken

 • Duaal leren – voor jongeren van 15 jaar tot 25 jaar: 

  • Duaal leren is een opleidingsvorm binnen het secundair onderwijs, waarbij de jongere circa 1 dag per week algemene vorming op onze campus krijgt en de overige 4 dagen een beroep op een échte werkvloer leert. De duale opleiding duurt 1 tot 3 jaar en levert een diploma secundair onderwijs of studiegetuigschrift op. En wellicht ook een job, want dankzij duaal leren heeft de jongere sowieso een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

 • Werkplekleren – vanaf 18 jaar: 

  • Binnen werkplekleren volgt de cursist 1 à 2 dagen (praktijk)lessen op onze campus per week en gaat hijminstens 60% werken in een leerbedrijf. Na 3 maanden tot 2 jaar is de cursist een krak in zijn of haar vak. Deze formule is interessant voor o.a. werkzoekenden en pas afgestudeerden die snel willen starten met werken. Op onze campus word je ondergedompeld in de praktijk. 

 • Stageovereenkomst – vanaf 18 jaar: 

  • Cursisten die een opleiding bij Syntra volgen, kunnen gedurende 3 tot 4 dagen (betaald) stagelopen binnen een leerbedrijf.

Voltijdse dagopleidingen – vanaf 18 jaar 

De voltijdse dagopleidingen zijn de snelste weg naar een nieuw beroep: in 1 of 2 jaar leert de cursist een vak aan. Na afloop van de voltijdse dagopleiding kan je aansluitend kiezen voor een verdiepende, professionele opleiding van nxtpro, onze b2b-partner. 

Avondopleidingen

De avondopleidingen zijn geschikt voor cursisten die bv. overdag een andere activiteit uitvoeren, en zich willen omscholen of van hun passie hun job willen maken. 

Bijscholingen of trainingen 

Via onze bijscholingen kunnen cursisten hun expertise uitbreiden binnen hun huidige job, nieuwe kennis en competenties vergaren of verplichte erkenningen behalen. Op korte tijd versterken ze hun vaardigheden.  

Ondernemers (in spe): 

Syntra organiseert verschillende trajecten voor cursisten die graag hun eigen baas willen worden, waaronder Start Me Up en Jumpstarters. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid tot loopbaanbegeleiding. Ben je niet zeker of ondernemen iets voor jou is? Dan kun je steeds deelnemen aan één van onze infosessies rond ondernemen. 

Hoe is Syntra Midden-Vlaanderen georganiseerd?

Syntra Midden-Vlaanderen maakt samen met de andere Syntra’s (Syntra Limburg, Syntra West, Syntra AB en Brussel) deel uit van de overkoepelde organisatie Syntrum. De 5 Syntra’s zitten verspreid over 24 locaties in Vlaanderen en Brussel. Syntra Midden-Vlaanderen heeft campussen in Aalst, Asse, Gent en Sint-Niklaas.  

Syntra wordt gesubsidieerd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). 

Wat is het verschil tussen Syntra en VDAB?

Hoewel Syntra en VDAB een nauwe samenwerking kennen, zijn het twee compleet verschillende organisaties. 

VDAB staat voor Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding en ondersteunt Vlamingen in hun tewerkstelling – en dit in de ruime zin van het woord. Dit doen ze enerzijds met een vacaturesite en -databank, anderzijds door hen te begeleiden in de zoektocht naar werk en het uitbouwen van loopbanen, het bieden van opleidingen en veel meer. Voor de opleidingscomponent vertrouwen ze op een reeks partners (waaronder Syntra), die de opleidingen geven en op die manier mensen en bedrijven sneller naar elkaar toebrengen. 

Raadpleeg zeker het opleidingsaanbod van Syntra Midden-Vlaanderen.