Terug naar home
Zoeken
Zoeken

Volg ons op

Hoe gebeurt de beoordeling bij Syntra Midden-Vlaanderen?

Onze opleidingen zijn opgebouwd uit modules of aparte lesvakken. Wanneer een module of vak is doorlopen, volgt er meteen een examen in de loop van het schooljaar. In de eindbeoordeling (of eindproef) wordt sterk gefocust op het beheersen van de praktijk. Uiteraard verschilt de concrete invulling van de examens van vak tot vak en module tot module. 

Naar onze opleidingsdatabank

Wanneer ontvang ik een examenrooster?

Je ontvangt je examenrooster bij de start van je traject. 

Hoe verlopen de examens bij Syntra Midden-Vlaanderen?

Dit is afhankelijk van de opleiding die je volgt. Doorgaans volgt na iedere module een beoordeling of examen, waarbij de focus op de praktijk komt te liggen. Syntra staat voor #opleidingenvoordoeners, dus motiveren we onze cursisten om tijdens maar ook buiten de lessen te ‘leren door te doen’. 

Daarnaast raden we jou aan om minstens 2/3de van het aantal lessen per module aanwezig te zijn. Voor modules waarbij permanente evaluatie wordt gequoteerd, is een actieve deelname aan de lessen eens zo belangrijk. 

Wat als ik niet geslaagd ben voor één of meerdere examens?

Ben je niet geslaagd voor één of meerdere examens? Dan krijg je in tweede zit een nieuwe kans. Opgelet: voor de herkansing van een eindproef wordt een administratieve kost van 50 euro aangerekend. Voor andere herexamens worden geen extra kosten aangerekend. 

Waar vind ik het examenreglement?

Het volledige examenreglement staat op onze website. Bekijk het hier

Ontvang ik na mijn opleiding bij Syntra een diploma of getuigschrift?

De opleidingen van Syntra Midden-Vlaanderen (en alle andere Syntra’s) zijn officieel erkend door de Vlaamse overheid. Het diploma of getuigschrift dat je na de opleiding ontvangt, is gecertificeerd door VLAIO. Afhankelijk van het traject dat je volgt, ontvang je een diploma of getuigschrift. 

Wat is het verschil tussen een diploma en getuigschrift?

Volg je bovenop jouw opleiding bij Syntra een module bedrijfsbeheer/ondernemerschap (= onze Start-me-up-trajecten), of zit deze module in je traject? Dan ontvang je na afloop een diploma ondernemerschapstraject (op voorwaarde dat je geslaagd bent voor je opleiding). Volg je geen bedrijfsbeheer/ondernemerschap, dan behaal je een getuigschrift.  

Op de opleidingspagina’s (die je via de opleidingsdatabank kan raadplegen) vind je meer informatie over de erkenning en attesten. 

Worden de diploma’s en getuigschriften van Syntra officieel erkend?

Ja. De overheidsinstelling VLAIO stelt het leerprogramma van onze cursussen samen en waakt over de kwaliteit van onze opleidingen en diploma’s. Bijgevolg worden alle diploma’s en getuigschriften die we afleveren officieel erkend. 

Wat kan ik na afronding van mijn opleiding met Syntra?

Na afronding van een opleiding bij Syntra kan je meteen aan de slag. Tijdens je traject krijg je voldoende kennis en knowhow aangereikt om meteen te starten in een nieuw beroep of specialisatie en/of zelfs een eigen zaak te starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. 

Voor de cursisten die een carrière als ondernemer ambiëren, kan optioneel begeleiding of coaching op maat worden voorzien. 

Wat is het verschil tussen een diploma van Syntra en een bachelorsdiploma van de hogeschool/universiteit?

De attesten die we bij Syntra uitreiken zijn geen diploma’s of getuigschriften van hoger onderwijs. Een diploma van hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) wordt uitgereikt door een hogeschool en/of universiteit. Als opleidingscentrum vallen de Syntra’s onder het Ministerie van Economie en dus niet onder het Ministerie van Onderwijs (zoals dit wel het geval is bij een hogeschool/universiteit). 

Een opleiding bij Syntra richt zich dan ook vooral op het aanleren van beroepscompetenties en ondernemerschap, zodat je snel werk vindt en/of je eigen zaak kan starten. Afhankelijk van het traject dat je bij Syntra volgt, ontvang je een erkend diploma of getuigschrift.