17 januari 2023 Teams

Toekomstblik van directieteam Syntra Midden-Vlaanderen en Brussel

In het kort:

Wie: Thierry Semey, Nico Nieuwborg, Nicolas Blancquaert, Marleen Van Gysegem, Bert Van Cauteren, Steve De Vroe, Cedric Bernolet

In een tijd waarin kennis en kunde steeds sneller evolueren, profileert opleidingsverstrekker Syntra zich als partner bij uitstek. Het credo ‘practice what you preach’ geldt daarbij als rode draad. En dat betekent veranderingen doorvoeren, innovaties omarmen en proactief handelen. Een kolfje naar de hand van ‘Team T’. 

Waarvoor staat ‘Team T’ precies?

“Team T is de naam voor de gebundelde directies van Syntra Midden-Vlaanderen en Syntra Brussel. Dit zijn weliswaar twee aparte vzw’s, maar in 2021 besloten we beide organisaties te beheren via één gemeenschappelijk management.” 

Wat is op dit moment jullie belangrijkste doelstelling?

“Ondernemersdromen waarmaken is onze missie. Waar Syntra zorgt voor een kwalitatieve instroom van goed opgeleide mensen richting ondernemingen of ondernemerschap, staan dochterondernemingen nxtpro en Mezure in voor het ondersteunen van kmo’s en organisaties in hun strategische evolutie. Op die manier creëren we meerwaarde voor de b2c- en b2b-markt.”

Jullie focussen dus niet louter meer op individuen?

“Organisaties zijn een belangrijke doelgroep. Bedrijven beseffen dat ze op de krappe arbeidsmarkt geen ‘witte raven’ meer zullen vinden om openstaande vacatures op te vullen. Dat ze mensen met de juiste competenties zelf zullen moeten opleiden. Daarbovenop moeten ze de skills van hun huidig personeelsbestand voortdurend aanscherpen. Precies daarin schuilt onze sterkte: we ontwikkelen steeds nieuwe, innovatieve en vooral relevante cursussen die hen een streepje voor opleveren.”

Onze wereld verandert in een razend tempo en zowel wij als organisatie als diegenen die we opleiden moeten hier voortdurend op inspelen.

 “We willen trouwens meer doen dan het aanbieden van zinvolle opleidingen. We profileren ons ook als geëngageerde partner die meedenkt. Die in nauwe samenspraak oplossingen met de ondernemingen zoekt én vindt om de competenties van iedere cursist te blijven ontwikkelen.” 

Voor dergelijke ambities heb je ook wendbare en flexibele organisatie nodig?

“Klopt. Een kleine twee jaar geleden voerden we een complete reorganisatie van de interne werkingsstructuur uit met als doel het professionaliseren van de dienstverlening naar de klant. De Brusselse markt is helemaal anders dan de Oost-Vlaamse, dus trachten we ons aanbod hierop af te stemmen.”  

Hoe pakken jullie dit concreet aan?

We hebben een cel opgericht die de interne werking moet verbeteren. We kiezen resoluut voor een toegankelijke en vlakke organisatiestructuur. Als directie willen te allen tijde makkelijk bereikbaar zijn voor onze mensen. Heeft iemand een goed idee? Onze deur staat open, alle feedback is welkom. Een nieuw, onderbouwd initiatief pakken we trouwens ook graag snel aan. We zijn doeners, dat zit in ons DNA.”

Om ‘change’ ook op maat van onze medewerkers te boetseren, creëren we een goed geoliede machine waarin elk radartje zich thuis voelt.

Wat is de volgende droom?

“Ook onze infrastructuur moet futureproof worden. Per provincie zal er op termijn een mastercampus komen. Een knappe, doordachte infrastructuur die zinvol en duurzaam kan worden ingezet. In regio Gent worden de bouwplannen voor een dergelijke site steeds concreter.”

 

“Waar we dit vroeger volledig zelf in handen zouden nemen, werken we nu ook hier bewust samen met partners: in dit geval de VDAB en twee hogescholen. Niet toevallig organisaties waarmee er mooie synergiën mogelijk zijn. Zowel qua werking als puur praktisch. Door modulair aanpasbaar te bouwen, kunnen we bijvoorbeeld ’s avonds, tijdens weekends en op vrije dagen beschikken over heel wat extra plek om opleidingen te organiseren.”

 Het is onze ambitie om deze eerste mastercampus op te leveren inseptember 2027!

 “We kijken er nu al naar uit om samen met al onze teams aan de slag te gaan in een state-of-the-art omgeving die zorgt voor een warme balans tussen werken en leven. Heel wat zaken dus om met vertrouwen tegemoet te zien. We willen ons hele team bedanken voor hun gedreven motivatie en nooit aflatende inzet. Laat ons ook in 2023 en jaren nadien streven naar een vruchtbare samenwerking, op alle vlakken.” 

Thierry Semey

Nico Nieuwborg

Nicolas Blancquaert

Marleen Van Gysegem

Cedric Bernolet

Bert Van Cauteren

Steve De Vroe

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht