13 januari 2022

Opleidingslokaal van de toekomst.

Door de grote vraag naar bijscholing in bedrijven, is het volwassenenonderwijs in Vlaanderen reeds vele jaren aan het groeien. Het klassieke doceren aan het bord is echter niet altijd geschikt om volwassenen professioneel klaar te maken voor een veeleisende jobmarkt. Onderwijsruimtes moeten dan ook ingericht worden als interessante, spannende en motiverende omgevingen. Ruimtes die de ‘passie om te leren’ uitdragen. Een inspirerend en modulair design speelt daarin een cruciale rol. In samenwerking met creatief bureau Space Refinery creëerde opleidingsaanbieder nxtpro precies daarom een vooruitstrevend (les)lokaal voor de professionals van vandaag. 

Creativiteit troef

Nxtpro is ontstaan uit Syntra Bedrijfstrainingen om via een nieuwe, dynamische manier van lesgeven eindelijk ook het volwassenenonderwijs in Vlaanderen de 21e eeuw binnen te brengen. Op de campus in Gent werd daarom een eerste bestaand lokaal omgetoverd tot een dynamische ruimte aangepast aan alle professionele verwachtingen. Modulair en flexibel, met veel groen, badend in licht. En tal van technologische mogelijkheden. 

Voor deze transformatie deed nxtpro beroep op Space Refinery. Een creatief bureau uit Brussel met de expertise om voor ambitieuze bedrijven de perfecte werkplekken te bouwen waarin teams zich productief en geïnspireerd voelen.

Katya Rablova van Space Refinery: “De fysieke ruimte heeft een enorme impact op het leren en de energie waarmee dit gebeurt. Een klassiek leslokaal creëert een passieve manier van leren bij de student, die maar al te vaak nét niet in slaap valt. Nxtpro gaf ons de opdracht om een ruimte te creëren voor een participatieve, dynamische en flexibele manier van lesgeven. Het nieuwe leren draait immers volledig rond “al doende leert men”, en dit geldt ook voor hogere opleidingen en volwassenonderwijs.”

Modulair & flexibel

“Het eindresultaat werd een volledig modulaire en flexibele ruimte opgebouwd uit verplaatsbare krukjes, tafels en stoelen. Klassiek lesgeven, een groepsgesprek of werken in knusse, gezellige hoeken? In dit modulaire lokaal kies je in een handomdraai de opstelling die het beste past bij cursus én cursisten. De gekozen opstelling beïnvloedt in grote mate de energie van het lesgeven én de cursist. De lesgever, die we daarbij eerder als facilitator zien, krijgt ook geen stoel en lessenaar meer, om hun uit te dagen interactief en persoonlijk met de studenten bezig te zijn.“

Denken & doen

Groen en licht waren speerpunten in het ontwerp. “De ervaring van de cursist staat centraal voor nxtpro. We kozen daarom bewust voor een sober lokaal, om niet te veel afleiding te creëren, maar dan wel met de aanwezigheid van wat groen. Fysieke planten, maar ook een inspirerend behang.”

Cursisten moeten zich als het ware thuis voelen in een leslokaal waar ze meerdere opeenvolgende uren doorbrengen. Dit mag geen beproeving zijn, want we moeten levenslang leren stimuleren.” Nog aanwezig in het lokaal: presenteerbalie vooraan, TV-scherm, verplaatsbaar whiteboard en lockers met slot om spullen op te bergen.

Het resultaat? Een multisensoriële omgeving waarin denken en doen wordt gestimuleerd. Die een opleiding omtoveren tot een zinvolle en waardevolle ervaring. Na een eerste evaluatie zal het ontwerp verder worden geoptimaliseerd en nadien in andere leercampussen uitgerold worden.

De reacties? Lovend. Zowel de cursisten als de docenten van nxtpro zijn zeer enthousiast. Koen De Paepe, opleidingsexpert WordPress, getuigt ‘verrukt dat ik opnieuw twee dagen een workshop mag geven in het tofste leslokaal van Gent.’ Dat enthousiasme van de docenten wordt onbewust ook overgezet op de cursisten. 

Dit lokaal kan ook van buitenaf gehuurd worden voor inspirerende workshops, opleidingen,…

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht